Kardinaal Simonis

UTRECHT > Begin september vorig jaar overleed kardinaal Ad Simonis (Lisse, 26 november 1931 – Sassenheim, 2 september 2020), emeritus aartsbisschop van Utrecht. Een deel van zijn nalatenschap - zijn kardinaalsring, bisschopsstaf, miskelk en twee bisschopsmijters - wordt onderdeel van de collectie van Museum Catharijneconvent. Het legaat van kardinaal Simonis voegt zich naadloos in de collectie bisschoppelijke waardigheidstekens van zijn voorgangers die al in Museum Catharijneconvent worden bewaard. De staf en de kardinaalsring zullen daarom ook permanent te zien zijn in de ‘Schatkamer’ van het museum. De 69ste opvolger van St. Willibrord gebruikte de ring, staf, kelk en mijters tijdens de invulling van zijn functie van 1983 tot 2008 en in die hoedanigheid was hij tevens voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Onderdeel van de parafernalia van Kardinaal Simonis is zijn bisschopsstaf, gemaakt van ebbenhout, ivoor en zilver en ontworpen door de Utrechtse edelsmid Jan Noyons. De staf was een geschenk van het huldigingscomité uit zijn geboorteplaats Lisse. Simonis had nadrukkelijk om het model van een herdersstaf gevraagd, niet een traditionele kromstaf. Deze staf is te zien zijn op de tentoonstelling die Museum Catharijneconvent in 2022 organiseert over de veranderingen die de kerk doormaakte in de roerige jaren ’60.


Vaccinatie

STICHTSE VECHT > Heb je een brief gekregen over de prik tegen corona? Heb je vragen over de brief of hulp nodig om een afspraak te maken? De Bibliotheek Stichtse Vecht helpt. De Bibliotheek is nog gesloten voor bezoek, maar je kunt ons bellen: (0346) 56 76 82. Op maandag tot en met vrijdag 12.00 - 17.00 uur en zaterdag 10.00 - 15.00 uur. Of kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl/coronaprik.


Nieuwe bruggen

MAARSSENBROEK > In januari van dit jaar kon je lezen dat in het Utrechts Landschap deel van wijkpark Boomstede de drie houten bruggen vervangen zouden worden door drie nieuwe bruggen van cortenstaal. De werkzaamheden zouden als alles volgens de planning verliep uiterlijk 15 maart klaar zijn.Intus sen is het al lang 15 maart geweest, de lente is begonnen en van de nieuwe bruggen nog geen spoor. Eerst zien dan geloven heb je misschien gedacht. Helaas is er de nodige vertraging opgetreden bij de productie. Een aantal weken geleden kwam het bericht dat de bruggen klaar waren en zouden worden opgeleverd. Vervolgens zullen de bruggen dan zo snel mogelijk worden geplaatst. Kan dat plaatsen nu wel terwijl het broedseizoen is begonnen? Volgens de boswachter van Utrechts Landschap is het geen probleem zo lang er geen bijzondere broedgevallen onder of vlakbij de bruggen zijn. De datum waarop met het vervangen van de houten bruggen wordt begonnen is net bekend geworden. Als er niets meer tussen komt wordt er aanstaande maandag 10 mei met het werk gestart. Dit zal voor de regelmatige bezoekers van dit stuk park wel overlast geven.