Eenzame trompettist Rein bij de herdenking op het Berlijnplein.
Eenzame trompettist Rein bij de herdenking op het Berlijnplein.

Monument voor verlies en vrijheid

4 en 5 samen

Taptoe

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > Het monument ter herdenking aan verlies van burgers en militairen tijdens WO II, daarna en tijdens militaire missies overal, staat simpel en krachtig. Op het Berlijnplein bij de kappen van ‘Perron 9’.


Alsof het daar al jaren hoort, in het centrum van 25-jarig Leidsche Rijn. Voor de vrijheid en vrede, die door strijd en sterven opnieuw in waarde zijn hersteld in '40-‘45. Vijf jaar strijd en hard werken en veel overleg: deze symboliek zit ook in de aanloop naar de onthulling. Het monument kwam er met steun van veel kanten, op de plek, waar het hart van Leidsche Rijn ligt. In de sterke lijnen van de ‘4' en de ‘5', als cijfers verenigd, is strijd, samengaan, openheid en verbondenheid te herkennen. Troebele blikken zien in de lijnen vanuit ‘oost' toch een hakenkruis. Anderen gewoon Hans en Grietje: lijden en solidariteit.
Ontwerper en maker Ate von Hes: ‘Je laat jezelf kennen, door aan te geven wat je er in ziet.' Hij straalt bij het monument in de striemende regen op de ochtend van 4 mei. De laatste 10 jaar kwamen er in Nederland 348 nieuwe oorlogsmonumenten. Initiatiefnemers bewoners Xander Coolen en bijna-eerste bewoner Wouter de Heus brachten deze gift aan de bevolking van Leidsche Rijn naar het Berlijnplein. Deze naam, en historische plek boven op de A2 autotunnel bevat symboliek. Precies op 2 mei, de onthullingsdag door burgemeester Sharon Dijksma, vond de eerste voedseldropping op Lage Weide plaats. Online is de film te zien met de ‘manna' strooiende bommenwerpers. Perron 9 geeft beschutting tegen regen. Het vrijheidsvuur brandt in de schaal. Xander en Wouter hijsen de vlag, halfstok. Ate filmt. Fotografen drentelen rond. RTL verankert de camera en hult zich in oliegoed. Dan stapt Rein Min naar voren met zijn trompet. ‘Nee, geen Last Post, dat is Engeland; wij blazen Taptoe. Dat is anders!' Coronabeperking bij deze herdenking geeft ook voordeel: Rein is na de eerste keer niet tevreden. ‘Opnieuw?' Dat kan nu! De Vleutenaar draait zijn fikse gestalte naar wind, regen, vlag halfstok en monument en nu gaat het goed. ‘Vanaf mijn 8e speel ik, nu in HOV. Dit is de derde keer, dat ik hier Taptoe blaas. Toch spannend, Nu, hier is het bijzonder.' zegt de 15-jarige Rein. Zijn moeder glundert trots. RTL Editie Nederland zendt uit. Xander vertelt online, net als wijkwethouder Eelco Eerenberg en nieuwe voorzitter Stichting 4-5mei LR Bas Meijer, over de betekenis van herdenken bij dit monument voor de jonge en komende generaties in Leidsche Rijn. Bezinning over en vasthouden aan een plek, waarin mensen met elkaar zichzelf mogen zijn. Meijer: ‘Deze vrijheid is vele malen groter dan de belemmeringen door de coronapandemie.' Leidsche Rijn heeft nu zijn eigen monument voor verlies en vrijheid. Zie www.varnws.nl voor video's van onthulling en herdenking.