PvdD-raadslid Eva van Esch plaatst een bord op de Timorkade samen met fractiemedewerkers Saskia en Anne
PvdD-raadslid Eva van Esch plaatst een bord op de Timorkade samen met fractiemedewerkers Saskia en Anne Partij voor de Dieren

Zomaar eendjes voeren is straks verboden

De Partij voor de Dieren pleitte al langer voor zo’n verbod, vooral tegen brooddumping

UTRECHT > Het voeren van dieren mag in Utrecht alleen nog op plekken die het college aanwijst. Op andere openbare plaatsen en wateren mogen mensen de dieren niet meer voeren.


Dit besloot de gemeenteraad tijdens de behandeling van de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening. De Partij voor de Dieren pleitte al langer voor zo’n verbod, vooral tegen brooddumping. Het voederverbod draagt bij aan een schone en gezonde stad, voor mensen en dieren. Het overmatig voeren van dieren is niet goed voor de dieren. Daarnaast trekken de voedselresten die overblijven in de openbare ruimte ook overlastgevende plaagdieren aan. Dit wil de gemeente zo veel mogelijk voorkomen.
Naast het voederverbod, gaat de gemeente kijken naar mogelijkheden om oud voedsel in te zamelen, zodat dit opnieuw kan worden gebruikt en voedselverspilling wordt tegengegaan. Het college krijgt de bevoegdheid om plekken aan te wijzen in de openbare ruimte waar het voeren van dieren wordt toegestaan. Dit zullen plekken zijn, die geschikt worden bevonden voor het recreatief voeren van dieren.
Het voeren van dieren op privéterrein valt niet onder het verbod. Denk aan het ophangen van vetbollen of pindaslingers in de eigen achtertuin. Het verbod geldt ook niet voor personen die dieren voeren of bijvoeren in opdracht van de beheerder van de openbare plaats of het openbaar water en voor personen die de sportvisserij beoefenen en in het bezit zijn van een daartoe bestemde en geldige VISpas.
De handhaving van het voederverbod richt zich op plekken waar er sprake is van overlast. Daarbij ligt de nadruk op informeren en waarschuwen. Als dat allemaal niet helpt, gaan handhavers optreden.
Ook zet de gemeente in op communicatie, zoals de plaatsing van verbods- en informatieborden bij probleemlocaties.