Afbeelding

Stijging woonlasten, maar wel sneller uit de crisis

Corona

Huizenbezitters

Door Ed Kamans


UTRECHT > Het college van b en w wil flink investeren in de stad om Utrecht er na de coronacrisis zo snel mogelijk weer bovenop te helpen.


Dat schrijft het college in de Voorjaarsnota die naar de gemeenteraad is gestuurd. Het wordt een grote uitdaging om de begroting dit jaar sluitend te krijgen. Vanaf 2022 is jaarlijks ruim 20 miljoen euro extra nodig, met name omdat de gemeente minder middelen van het Rijk krijgt en onvermijdelijke extra kosten heeft. Stijging van OZB is dan ook nodig en de woonlasten gaan omhoog met 48,64 euro per jaar voor huishoudens met een eigen woning. Dit levert 12,9 miljoen op. Toch stelt het college voor te blijven investeren in de kwaliteit en leefbaarheid van de stad. Bezuinigingen zouden voorzieningen voor inwoners stuk maken. Het college zet de herstelaanpak voort die vorig jaar is afgesproken in de begroting. Deze aanpak is onder andere gericht op bestaanszekerheid voor Utrechters die financieel getroffen zijn door de crisis. 'Utrecht toont enorme veerkracht, maar tegelijkertijd zijn er ook kwetsbare inwoners die nu extra steun hard nodig hebben. De impact van de coronacrisis op Utrecht is groot. Denk aan de gevolgen voor jongeren, zzp'ers en het midden- en kleinbedrijf, zoals de horeca, winkels, cultuur en evenementen,' aldus Anke Klein (wethouder Financiën). 'Als gemeente staan we voor een groot financieel vraagstuk. We willen sneller en sterker uit de crisis komen. Als we in crisistijd snijden in voorzieningen zoals onze dienstverlening of onderhoud en kwaliteit van de openbare ruimte draagt dat niet hieraan bij. Utrecht moet een fijne plek blijven om te wonen, werken en ontspannen. Dat betekent dat we onze buffer inzetten, op steun van het Rijk rekenen, maar ook aan inwoners vragen bij te dragen. We kiezen om flink te investeren in de stad en onze inwoners, zodat de stad snel herstelt na de coronacrisis.'
Tot en met 2025 wil het college 58 miljoen euro investeren in een gezonde ontwikkeling van de stad. Denk hierbij aan urgent meer betaalbare woningen realiseren, een groen ‘rondje Stadseiland', een levendig Lombokplein, maatschappelijke voorzieningen in de Merwedekanaalzone en fijne speelplekken voor kinderen. Het college wil bij de ontwikkeling van de stad sturen op kansengelijkheid: werk, onderwijs en voorzieningen moeten voor iedereen goed toegankelijk zijn. Daarnaast wil het college geld vrijmaken voor de kwaliteit en leefbaarheid van de wijken en buurten. Lees meer op www.varnws.nl bij Nieuws.