Presentatie van het handboek. Karolien, Machteld en Hans Peter.
Presentatie van het handboek. Karolien, Machteld en Hans Peter.

Handvat voor Positieve Gezondheid

Huisarts

Spreekkamer

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > Drie stralende medici presenteerden vorige week groots een werkstuk, dat hun levenspraktijk heeft vergroot tot een inspiratiebron voor de Nederlandse huisarts.


'Samenwerken aan betekenisvolle zorg’ is de titel van ‘Handboek Positieve Gezondheid in de Huisartspraktijk’. Grondlegger Positieve Gezondheid Machteld Huber uit Maastricht en de huisartsen Karolien van den Brekel uit Leidsche Rijn en Hans Peter Jung uit Limburg schreven het boek met de krachtige aanbeveling: ‘Huisarts: Voer eens een ander gesprek in de spreekkamer.’

Dat ‘andere’ gesprek stelt de hele mens centraal in de spreekkamer, waarbij breder wordt geïnventariseerd wat van waarde is voor de patiënt. Lichamelijk en mentaal welbevinden, sociaal- en zingevingsperspectief. Naast medische zorg als altijd hoort de huisarts met gebruik van Positieve Gezondheid het verhaal achter de vraag. Samen met de patiënt kijkt hij wat nodig is om dit probleem meer zelf op te lossen. Vaak buiten de huisartspraktijk, bij welzijn, sport, cultuur. De patiënt krijgt weer ‘schwung’ in zijn leven. Zo wordt zorg betekenisvol.

Het handboek zit boordevol tips, achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden voor de huisarts. Het boek vertelt het ontstaan van Positieve Gezondheid geeft praktische cases. Dé uitnodiging voor gezondheidswerkers om met Positieve Gezondheid (PG) aan de slag te gaan in de spreekkamer en in de wijk. De presentatie laat een piramide zien, met niveaus van burger tot regio voor de benutting van Positieve Gezondheid. Met 7 stappen om als huisarts PG eigen te maken, toe te passen, samen te werken en als ambassadeur deze gezondheidspraktijk te verbreden naar regionaal en internationaal niveau. Karolien: ‘Veel interesse meegemaakt, ook landelijk. Buurlanden tonen grote belangstelling.’ Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid is deze eeuw flink uitgezaaid. In Leidsche Rijn werken Julius Gezondheidscentra steeds meer met Positieve Gezondheid. Machteld Huber pionierde als patiënt, arts en wetenschapper. Ze promoveerde en stimuleerde de praktijk van PG in de huisartspraktijk. Zij richtte Institute for Positive Health op (www.IPH.nl). Tijdens de boekpresentatie prees zij het pionierswerk van Jung en Van den Brekel als huisarts. Jung: ‘PG geeft 25% minder doorverwijzingen en minder medicijngebruik.' Leidsche Rijn is groots in toepassing van PG: huisartspraktijk, Gezonde Wijk Alliantie en wijkplatform bewoners, Indekerngezond. Karolien: ‘In coronatijd is PG belangrijk om veerkracht en zingeving voor bewoners te versterken.' Op 11 november wordt de Engelse versie van het Handboek gepresenteerd. Staatssecretaris Volksgezondheid Paul Blokhuis neemt deze week een exemplaar in ontvangst. PG is ‘on the run'.