Het portret van Etienne van Zuylen van Nijevelt.
Het portret van Etienne van Zuylen van Nijevelt.

Geef de baron en barones van De Haar weer glans

Herbeleef de ongekende weelde

HAARZUILENS > Een van de dingen die Kasteel de Haar zo uniek maakt, is de ongekende weelde en de on-Nederlandse luxe die het kasteel uitstraalt, zowel van binnen als van buiten.


Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en zijn - puissant rijke - vrouw Barones Hélène de Rothschild lieten het vervallen familiebezit restaureren en verfraaien tot het sprookjesachtige Kasteel de Haar. Zij verzamelden tijdens hun flamboyante leven bovendien een indrukwekkende collectie bijzondere kunstobjecten. Twee pronkstukken van deze collectie - de portretten van Etienne en Hélène - hangen prominent in de oogverblindende Balzaal. Deze portretten hebben echter hun glans in de afgelopen eeuw verloren en moeten nodig gerestaureerd worden.

De staat van de schilderijen doet de baron en barones geen eer aan. De lijsten zijn kromgetrokken, het doek ribbelt en honderd jaar vleermuizenurine heeft de verf en de vernis geen goed gedaan. De schilderijen moeten nodig schoongemaakt en gestabiliseerd worden om verder verval te voorkomen.

Kasteel de Haar is, net als ieder museum, getroffen door de coronacrisis en heeft geen middelen meer voor restauratie van deze portretten.

Van 28 mei tot en met 5 juni doet Kasteel de Haar daarom mee aan de jaarlijkse actie van het Prins Bernard Cultuurfonds. In totaal collecteren 1182 organisaties in het hele land om geld op te halen voor cultuur en natuur. Kasteel de Haar wil met dit geld de portretten van de baron en barones weer glans geven. Het geld zal besteed worden aan de restauratie van deze bijzondere portretten. Ook uw donatie is zeer welkom.

Meer over de portretten en de voortgang van deze restauratie kunt u vinden op www.kasteeldehaar.nl/collectie.