Laat je gedachten er even mee spelen, als je zo'n regel tegenkomt.
Laat je gedachten er even mee spelen, als je zo'n regel tegenkomt.

GedachteRoute verwondert steeds

Zichtbaar

Inspiratie

Door Astrid van der Plank



LEIDSCHE RIJN > Nog immer een bron van verbazing, verwondering en inspiratie.


Na bijna tien jaar maakt de GedachteRoute nog steeds veel los bij voorbijgangers en bewoners. De route rond de Grauwaertsingel in Leidsche Rijn met een serie korte gedichten voor verdieping en inspiratie werd gerealiseerd in 2013, 2014 en 2015 en iedereen kan er nog altijd van genieten. Leuk om je te verwonderen tijdens een ‘ommetje’ in de wijk. Barbara del Court König heeft met haar organisatie AllOne de Gedachte-Route destijds opgezet. 'Voor verbinding door creativiteit. De wijk was nog lang niet ‘af’ en kunst is een manier om gevoelens te uiten. Mensen hebben samen de GedachteRoute gecreëerd en zichtbaar gemaakt in hun omgeving. We noemen dit ook wel ‘community-art’. Nu is de route voer voor gedachten en inspiratie voor de dag,' aldus Barbara del Court König over het ontstaan van de route. 'Vaak met workshops onder leiding van spoken word-artiesten en dichters. AllOne heeft de gedachten aangebracht met toekomstbestendig gerecycled kunstgras. Daarom kunnen we er nog steeds van genieten. De gedachten zijn echt een ‘boost’ voor de buurt. De gedichten zijn de gedachten van bewoners en wat ze mooi vinden aan hun directe buurt. Iedere zin is een filosofische zin gecreëerd door een leeftijdsgroep: peuters, jongeren, volwassenen en senioren.'
De GedachteRoute kon er komen mede door het Initiatievenfonds van de gemeente. Barbara del Court König heeft hiervoor namens de bewoners van Leidsche Rijn een plan ingediend bij wijkbureau Leidsche Rijn.
Wat kom je tegen? De dag houdt z’n adem in voordat TRRRRINGGG de schoolbel gaat en dat staat tegenover het Leidsche Rijn College. Het is een weergave van een stukje ‘rust’ ’s ochtends voordat de hectiek van de school begint, als de schoolbel gaat. Of: Pipovoeten naar je billen, heel groot en dan pats! Dicht. Deze zin is bedacht door kinderen van 3 tot 5 jaar oud tijdens een ‘losloopworkshop’. Tijdens zwemles heeft de badmeester het vaak over ‘pipovoeten’; vandaar. Dat aandacht een cirkel is, in lijn naar een toekomst. Deze gedachte is gemaakt tijdens een Sint Maarten-workshop op 11 november. Waar de tocht nog doorgang vindt, snurken mensen met alle winden mee. Tijdens een ‘buurtmarkt' is deze zin bedacht. Ik was uit m'n hart gevallen, ging naar buiten en zag de wereld als een open snoepdoos. Het zesde kunstwerk staat er helaas niet meer. Dat stond bij het kantoor van De Vrijstaat, maar moest plaatsmaken voor nieuwe ontwikkelingen.
Wil je een toelichting bij de Gedachten? Kijk dan op www.allone.nl/nieuws. Barbara heeft per gedachte een verdiepende tekst geschreven. Op www.varnws.nl staan ook de foto's van de dichtende gedachten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding