Een fazant op een bouwterrein: achter het hek is het veilig...
Een fazant op een bouwterrein: achter het hek is het veilig...

Hazen, konijnen en fazanten doodgereden

Verkeersborden

Leeuwesteyn

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > De Partij voor de Dieren wil aandacht voor het wildleven rond de nieuwbouwwijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn.


En dan vooral meer bescherming. Op bijvoorbeeld de route over de Stadsbaan. Tussen de Stadsbaan en de aansluitingen naar de snelweg A2 en de stad liggen elke week doodgereden dieren, zoals hazen, konijnen en fazanten en dat moet anders. Een reeks foto's van doodgereden dieren onderstreept nog eens de urgentie van actie. De Partij voor de Dieren wilde zaterdag eigengemaakte verkeersborden met waarschuwingen plaatsen bij de Zilveren Florijnlaan en Guldenpoort. 'Maar dat feestje ging niet door. Op het moment dat we de borden aan het plaatsen waren, kwamen er handhavers langs en die zeiden dat we de borden helaas niet mochten plaatsen. Wij gaan nu donderdag weer vragen stellen aan wethouder Klaas Verschuure met het verzoek of hij verkeersborden wil plaatsen voor de dieren. En natuurlijk mag hij daarbij onze borden gebruiken! Als hij nee zegt, dan beraden we ons op verdere actie voor de dieren in Leeuwesteyn,' aldus Partij voor de Dieren-raadslid Maarten van Heuven, die ook bewoners bij de actie wil betrekken.

Het wildleven lijdt onder de oprukkende stad met steeds meer verkeer. Met als gevolg dat in Leeuwesteyn veel hazen, konijnen en fazanten worden doodgereden. Na de nodige politieke acties meent de PvdD dat het college van b en w de dieren onvoldoende beschermt en geen leefruimte en groen biedt.

Maarten van Heuven: 'We krijgen regelmatig schrijnende verhalen van ontheemde wilde dieren die over de bouwplaats en de wegen eromheen lopen, met veel gestreste en dode dieren tot gevolg. Als we de wethouder ernaar vragen, krijgen we te horen dat ze genoeg ruimte hebben en kunnen uitwijken naar plekken als het Willem Alexanderpark, maar dat is slechts een kortgemaaide strook gras waar intensieve recreatie voorop staat. Er wordt wel beloofd dat er wat groen bij komt en dat dat voldoende moet zijn voor de dieren, maar dat is echt niet het geval. Daarom proberen we met de actie van aanstaande zaterdag in ieder geval te voorkomen dat er nog meer dieren worden doodgereden. Liefst willen we dat er meer ruimte, groen en schuilmogelijkheden voor de dieren komen. Groen dat geschikt is voor wilde dieren als fazanten, hazen en konijnen uiteraard. We blijven dit benadrukken, in de gemeenteraad en daarbuiten. We roepen inwoners op melding te doen bij de gemeente als het bij hen in de omgeving misgaat rond dieren in het wild. Hopelijk gaat de wethouder alsnog doorpakken als het gaat om de bescherming van de wilde dieren in Leeuwesteyn en andere wijken met veel nieuwbouw en/of wegen.' Lees op www.varnws.nl of de wethouder alsnog instemt met extra waarschuwingsborden.

Afbeelding