Vuurwerkverbod voor particulieren lijkt in aantocht

UTRECHT > Utrecht wil het afsteken van vuurwerk in de gemeente aan banden leggen.


Dat blijkt uit een brief die burgemeester Sharon Dijksma aan de Utrechtse gemeenteraad heeft gestuurd, waarin zij voorstelt om vuurwerk grotendeels te gaan verbieden en in te zetten op alternatieve vieringen in buurten.
'Dat is echt geweldig nieuws voor bijna iedereen in Utrecht,' reageert Heleen de Boer, fractievoorzitter van GroenLinks. 'Utrecht heeft schoon genoeg van al het geknal, de ongelukken, de luchtvervuiling en de rotzooi.'
Ook Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, is enthousiast. 'Als inwoners geen vuurwerk meer mogen afsteken, scheelt dat een hoop milieuvervuiling en stress bij dieren.'

Eerder deden GroenLinks en de Partij voor de Dieren een initiatiefvoorstel om vuurwerk te verbieden in de gemeente. Veel inwoners van Utrecht zullen blij zijn dat de jaarwisseling waarschijnlijk een stuk rustiger gaat worden in de stad. In de brief staat dat vuurwerk, als het aan de burgemeester ligt, alleen nog afgestoken mag worden op bepaalde locaties als een buurt daar specifiek om vraagt.
'Het is belangrijk om samen met buurten te kijken waar de behoefte ligt en vervolgens een alternatieve viering te organiseren waar iedereen van kan genieten,' zegt Van Heuven. Voor de rest van de gemeente wil Dijksma het afsteken van sier- en knalvuurwerk voor particulieren gaan verbieden.
Het concrete voorstel voor het vuurwerkverbod wordt na de zomer verwacht.