Afbeelding
Gemeente Utrecht

Vier mogelijke locaties voor middelbare school

1000 leerlingen

Mening inwoners

Door Ed Kamans


LEIDSCHE RIJN > De gemeente roept inwoners van Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn op om hun mening te geven over vier mogelijke locaties voor een nieuwe middelbare school met 1000 leerlingen.


Het aantal inwoners en middelbare scholieren van de gemeente Utrecht groeit. Naar verwachting stijgt het aantal middelbare scholieren met bijna 5.000 leerlingen in de periode 2019-2035. Om al deze leerlingen een plek te bieden op een middelbare school, zijn er meer scholen nodig.
Om ervoor te zorgen dat in ieder deel van de gemeente voldoende aanbod is, is het nodig om een nieuwe middelbare school te bouwen in Vleuten-De Meern of Leidsche Rijn.
Veel leerlingen zoeken nu een school buiten de gemeente, zoals het Niftarlake College in Maarssenbroek.

Mede omdat er in deze periode een stijging van ongeveer 1.500 leerlingen wordt verwacht in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. Een locatieonderzoek naar een geschikte plek voor de nieuwe middelbare school heeft vier mogelijke locaties opgeleverd, zoals de Ten Veldestraat in Veldhuizen in De Meern en Boteyken bij bedrijventerrein Ouderijn in De Meern.
In Vleuten zou de Hindersteinlaan in het centrum van Vleuten een optie zijn en ook Burgemeester Verderlaan in Langerak in Leidsche Rijn is in beeld.
Via een wijkbericht, digitale nieuwsbrief en social media roept de gemeente inwoners van Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn op hun mening over de vier locaties te geven.
Dit kunnen ze doen via DenkMee op de site van de gemeente. Daar kunnen ze per locatie aangeven welke mogelijkheden en beperkingen ze zien.

De argumenten met voors en tegens vanuit de wijken dragen, samen met het advies van het schoolbestuur de Willibrordstichting, bij aan een goede afweging en onderbouwing van de definitieve locatiekeuze in het najaar. Het college neemt het besluit waar de school komt.
Na de locatiekeuze kunnen bewoners en andere belanghebbenden in de omgeving in het vervolgproces, naast hun betrokkenheid via de reguliere planprocedures, meedenken over onderwerpen als verkeer, parkeren en inrichting van de openbare ruimte en wordt het ontwerp voor de school verder uitgewerkt.
De nieuwe school krijgt naast de gewone klaslokalen ook drie gymzalen en heeft plek voor 1.000 leerlingen op vmbo-, havo- en vwo-niveau.
De realisatie van het schoolgebouw neemt ongeveer drie jaar in beslag.