Bridgen

DE MEERN > We mogen weer! Bridgeclub De Roef organiseert in de maanden juli en augustus op woensdagmiddag een aantal gratis zomerdrives in Activiteitencentrum De Roef, Touwslagerslaan 3, 3454 GV, De Meern. Aanvang 13.00 uur. Er zijn 5 rondes van elk 4 spellen. Bij voldoende deelname wordt er in 2 lijnen gespeeld. Ook de beginnende bridger is van harte welkom. Het spreekt vanzelf, dat de basisregels van het RIVM worden gehandhaafd. Door het gebruik van grote tafelbladen wordt de afstand tot elkaar tijdens het spelen gerespecteerd. Aanmelden en informatie bij: Wim de Jong, w.z.dejong@ziggo.nl ,tel 06-12154971.


Sint Maarten

UTRECHT > Op de Domkerk hangt nu een bordje over de Sint Maartensviering in Utrecht. Met behulp van een QR-code krijgen bezoekers in de vorm van filmpjes en foto’s informatie over de schutspatroon van onze stad. Voor toeristen is er ondertiteling in Duits en Engels. Het informatiebordje is een initiatief van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en de Stichting Sint Maarten Utrecht. Het doel is om immaterieel erfgoed in Nederland zichtbaarder te maken. De Sint Maartensviering is zo’n voorbeeld van immaterieel erfgoed, want dit evenement is alleen zichtbaar op 11 november als kinderen met lampionnen langs de deuren gaan. Maar de betekenis voor de stad gaat veel verder. Zo wordt in buurthuizen, zorgcentra, scholen en AZC’s maandenlang gewerkt aan de lichtsculpturen en muzikale acts voor de Sint Maarten Parade. Als locatie voor het bordje is de Domkerk de uitgelezen plek. Niet alleen omdat de kerk oorspronkelijk als Sint Maartenskerk werd gesticht, maar ook omdat op het Domplein meerdere afbeeldingen van de schutspatroon te zien zijn. Zoals Sint Maarten die zijn mantel deelt boven de ingang van de kerk en bij de poort van de Pandhof. En niet te vergeten als windvaan op de Domtoren.


Gevelsteen

UTRECHT > Het is nu zeker: er komt een gevelsteen aan de buitenkant van het Utrechtse stadhuis, ter ere van Pieter Quint Ondaatje. Burgemeester Sharon Dijksma zal hem op maandag 11 oktober 2021 onthullen. Het initiatief voor de steen ligt bij het Utrechts Geveltekenfonds. Het UGTF pleit al lang voor een uitgebreider eerbetoon voor Ondaatje dan het eenvoudige bordje dat geplaatst is aan zijn toenmalige woonhuis aan de Lange Nieuwstraat 18. De gemeenteraad en b en w spraken zich vorig jaar uit voor het plaatsen van een gevelsteen. Pieter Quint Ondaatje (1758-1818) was een patriottenleider die een revolutie in Utrecht ontketende. Onder zijn leiding werd in 1786 het gehate Utrechtse stadsbestuur afgezet en kreeg de stad een door de burgerij verkozen bestuur. In oktober komt er ook een boekje uit over het leven van Pieter Quint Ondaatje.