Torendol

HAARZUILENS > Deze zomer presenteert Kasteel de Haar de exclusieve rondleiding ‘Torendol’. Bezoekers krijgen voor het eerst de mogelijkheid om de hoogste torens van het kasteel te beklimmen. De rondleiding Torendol is een extra bijzondere rondleiding. Ondanks de geldende coronamaatregelen kan Kasteel de Haar deze zomer toch weer rondleidingen aanbieden. Een privégids toont, per huishouden, nooit eerder vertoonde gangen, trappen, kamers, weergangen en torens. Bezoekers beklimmen de hoogste torens, leren de ‘huisdieren’ kennen en moeten vooral de katapult van de vijand in de gaten houden. De stenen vliegen ze om de oren. Nadat op eigen gelegenheid het kasteel is bezocht, waarbij de bezoeker een kijkje krijgt in het flamboyante jetsetleven van de familie Van Zuylen, is het tijd voor deze exclusieve rondleiding. Een privégids laat verborgen plekken in het kasteel zien en vertelt de bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuilgaan. Ontdek de weergangen van het kasteel, waar het personeel vroeger, ongezien voor de familie, langs de kamers kon lopen. Beklim wenteltrappen die naar verschillende torens leiden en bewonder voor het eerst opengestelde slaapkamers, die alleen te bezichtigen zijn tijdens deze exclusieve rondleiding. De rondleiding Torendol is deze zomer, vanaf 5 juli t/m 29 augustus, te boeken per huishouden (met een maximum van 6 personen). Gezien de beperkte capaciteit kunt u het beste vooraf kaartjes kopen via www.kasteeldehaar.nl/torendol-rondleiding.


Rookbommen

DE MEERN > De opvang van minderjarige alleenstaande vreemdelingen aan de Meentweg 168 in De Meern is bijna klaar voor de eerste bewoners. Er lopen nog procedures, maar het COA mikt op 1 augustus met de opvang van de eerste groep van ongeveer 8 jongens. De inrichting is nu in volle gang. Na de zomervakantie is er een kennismaking met de buurt, zo staat in de nieuwsbrief. Het grote kennismakingsmoment voor de hele buurt is op 25 september. Dit is de landelijke Burendag, waar het COA bij aansluit met een open AZC dag. De buurt ontvangt daarover meer informatie na de zomer. Het COA heeft ingestemd met het verzoek van de plaatselijke vrijwillige brandweer om de Meentweg 168  te gebruiken als oefenlocatie. De brandweer zet daarbij rookbommen in. Volgens de planning is dat woensdag gebeurd. De laatste voorbereidende acties voor de naastgelegen speel- en sportplek in het Mauritspark zijn deze week afgerond. Binnenkort ontvangt de buurt een wijkbericht met informatie over het definitieve ontwerp. We verwachten dat de werkzaamheden meteen na de zomervakantie beginnen.


Marktconcert

BREUKELEN > Vrijdag 9 juli geeft Frank Schneider het wekelijkse concert op het Bätzorgel van de Pieterskerk van Breukelen. Het begint om 12.45 uur en duurt ongeveer een half uur. De toegang is vrij, er is een collecte aan de uitgang. Lees meer op www.varnws.nl.


.