De donatie zal worden besteed aan de restauratie van de preekstoel.
De donatie zal worden besteed aan de restauratie van de preekstoel.

Broederschap helpt Torenpleinkerk

Preekstoel

Renovatie

Door Frouke Ringenoldus


VLEUTEN > Wat veel mensen niet weten is dat R.K. Broederschap van Vleuten in 1471 is opgericht in de oude Willibrordkerk, de huidige Torenpleinkerk. 


In 2019 is begonnen met een grote renovatie van de kerk en er staan nog een paar wensen op het verlanglijstje. Het gezamenlijke verleden met deze kerk is voor de Broederschap reden om het kerkbestuur te verblijden met een schenking van 1.000 euro. De cheque werd dinsdag 6 juli in ontvangst genomen door Jan Pronk en dominee Idelette Otten. Die zijn heel blij met het geld en hebben er al direct een bestemming voor.

Het geld gaat gebruikt worden voor de restauratie van de preekstoel. 'De huidige preekstoel is veel te gevaarlijk,' vertelt dominee Idelette Otten, 'De trap is zo stijl dat je er eenvoudig vanaf valt. Dat is ook de reden dat de preekstoel al enige tijd niet meer gebruikt wordt. Het zal wel wennen worden om weer vanaf een preekstoel de dienst te leiden.' 

Naast de preekstoel stond ook de diakoniekist op het verlanglijstje van het kerkbestuur om te worden gerestaureerd. 'Hiervoor hebben we het geld al bij elkaar gekregen en de kist is inmiddels gerestaureerd,' vertelt Jan Pronk.
Vroeger werd de diakoniekist gebruikt om documenten en waardevolle spullen van de kerk in te bewaren. Om deze reden zitten er drie sloten, met ieder een eigen sleutel, op de kist. Dit zorgde ervoor dat er altijd drie mensen aanwezig moesten zijn om de kist te openen en kon diefstal worden voorkomen.

Op de website van de kerk, www.torenpleinkerkvleuten.nl, staat meer informatie over de geschiedenis van de diakoniekist en de preekstoel. Ook over de restautatie vindt u er informatie. 'De donatie aan de kerk is een mooie aanvulling op alle activiteiten die we organiseren vanwege ons 550-jarig bestaan,' aldus procurator Henny Smorenburg van de Broederschap. 'Deze kerk heeft zo’n lange geschiedenis en is al 550 jaar verbonden aan de Broederschap. Op 12 oktober gaan we onze verjaardag eindelijk vieren en daarmee sluiten we de 550 jaar af en kunnen we de laatste hand gaan leggen aan het boek over de geschiedenis van de Broederschap. Dat is hopelijk aan het eind van het jaar klaar.' 

De Torenpleinkerk gaat samen met het andere cultureel erfgoed in Vleuten – Haarzuilens ook een prominente rol spelen in het lesprogramma dat de Broederschap voor de scholen heeft laten ontwikkelen.
Zo brengt groep 6 een bezoek aan de kerk en begint de fietstocht langs al het cultureel erfgoed voor groep 8 hier. Zo maken de kinderen kennis met een stukje geschiedenis van hun eigen dorp. Het is heel mooi om te zien hoe het thema ‘Verbroederen’ wordt opgepakt door de scholen, want alle scholen in Vleuten – Haarzuilens doen mee. Op deze manier krijgen de kinderen van de basisscholen heel veel informatie over het verleden van Vleuten – Haarzuilens.

Meer informatie over de Broederschap is te lezen op www.broederschapvleuten.nl.