Voorlezen aan peuters en hun moeder, gezellig buiten in het park.
Voorlezen aan peuters en hun moeder, gezellig buiten in het park.

De biebfiets toert rond deze zomer

Kom verhalen halen

Voor klein en groot

Door Roberto Cancian


LEIDSCHE RIJN > De komende weken komt de bibliotheek naar de mensen toe. Dat gebeurt met een speciale Biebfiets die door Utrecht toert langs parken, speeltuinen en pleinen. 


Bibi van den Dijck, bibliotheekmedewerker en een van de coördinatoren en voorlezers deze zomervakantie bij ‘De bieb is buiten; kom verhaal halen' was vandaag met de biebfiets op twee locaties. In de ochtend bij Brede school ‘t Zand en ‘s middags bij Stadsboerderij Steede Hoge Woerd. ‘Heel erg leuk om te doen, de kinderen van de kinderdagverblijven bij 't Zand genoten er zichtbaar van. Er is non-stop voorgelezen', gaf ze aan in een eerste reactie. In de ochtend las Marianne van Houten, de actrice die nijntje speelt in het theater, voor aan groepjes jonge kinderen. Zij luisterden ademloos toe. In de middag las Bibi van den Dijck samen met Hanna Jonker voor aan veelal kleine kinderen en hun ouders. ‘Er kwamen ook een paar iets oudere kinderen luisteren en ook een volwassene wilde graag voorgelezen worden.'
De biebfiets is er namelijk van jong tot oud. Er zijn twee menukaarten waaruit het publiek een verhaal kan kiezen om te laten voorlezen: één voor kinderen en één voor volwassenen. ‘Vanochtend waren de boekjes van nijntje favoriet en vanmiddag diverse peuterboekjes en de humoristische verhalen, zoals het boek ‘Alles wat je moet weten over scheten', zei Bibi van den Dijck aan het einde van de middag.
De komende weken, tot en met 29 augustus, is de biebfiets op veel plekken te zien in Utrecht, Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Er zijn ook speciale voorlezers, waaronder burgemeester Sharon Dijksma, dichter Ingmar Heytze, acteur Leendert de Ridder (Mees Kees), Marianne van Houten (nijntje) en Edo Brunner. Ook Deirdre Carasso, de bibliotheekdirecteur, komt voorlezen.
Bibi van den Dijck legt uit hoe en waarom het initiatief is ontstaan. ‘Wij hebben het binnenprogramma moeten afzeggen, daarom gaan we kleinschalig naar buiten. Naar de mensen toe. Gelukkig was het bij de start mooi weer, anders zijn er ook plekken waar het binnen kan, Het werkt eigenlijk net als in een restaurant, je kiest uit categorieën en in groepjes of een-op-een kan er voorgelezen worden. Dat kan Dolfje Weerwolfje zijn maar ook iets anders. Er is een ruim assortiment,' legt Van den Dijck uit.
De enthousiaste reacties van het publiek doen de organisatoren en voorlezers uiteraard goed. ‘Wat superleuk dat de bieb dit doet' was te horen, net als ‘een eenvoudig idee, maar zo leuk bedacht', zeiden twee ouders. Dat hun kinderen riepen; ‘nog een keer voorlezen', dat zei voldoende over hoe de biebfiets bij eenieder aansloeg en hoe leuk het werd gevonden. De komende dagen en weken kun je de biebfiets tegenkomen. Je vindt alle locaties op bibliotheekutrecht.nl/zomer.