De Haar

HAARZUILENS > De unieke ontdekkingstocht op grote hoogte in de zomermaanden blijkt een groot succes. Om meer bezoekers de kans te geven de hoogste torens van het kasteel te beklimmen, wordt de rondleiding verlengd t/m 31 oktober. Een privégids toont, per huishouden, nooit eerder vertoonde gangen, trappen, kamers, weergangen en torens. Bezoekers beklimmen de hoogste torens, leren de ‘huisdieren’ kennen en moeten vooral de katapult van de vijand in de gaten houden. De stenen vliegen bezoekers - bijna - letterlijk om de oren. Nadat op eigen gelegenheid het kasteel is bezocht, waarbij de bezoeker een kijkje krijgt in het flamboyante jetsetleven van de familie Van Zuylen, is het tijd voor deze exclusieve rondleiding. Een privégids laat verborgen plekken in het kasteel zien en vertelt de bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuilgaan. Ontdek de weergangen van het kasteel, waar het personeel vroeger, ongezien voor de familie, langs de kamers kon lopen. Beklim wenteltrappen die naar verschillende torens leiden en bewonder voor het eerst opengestelde slaapkamers, die alleen te bezichtigen zijn tijdens deze exclusieve rondleiding. De rondleiding Torendol is verlengd en nu tot en met 31 oktober te boeken per huishouden (met een maximum van 6 personen). Bezoekers die de tour willen boeken kunnen, gezien de beperkte capaciteit, het beste vooraf tickets kopen via www.kasteeldehaar.nl.


Circulair Spelen

UTRECHT > Op dinsdag 24 augustus vond in Utrecht bij de speelplek Bankaplein de uitreiking van de Circulair Spelen Award 2021 plaats, een prijs voor de mooiste speelplek die is gerealiseerd op basis van circulaire waarden. Wethouder Kees Diepeveen nam de award in ontvangst, samen met Arie van Rijssen van aannemer Eijkelboom, Roos de Ridder van Speeltuin Bankaplein en ontwerpster Suzanne van Ginneken van Speelnatuur. Bij de derde editie van de Circulair Spelen-wedstrijd maakten maar liefst negen speelplekken kans op de felbegeerde award. De zevenkoppige jury bestond uit kinderen in verschillende leeftijdscategorieën en verschillende speeltypes. Want wie kan een speeltuin nu beter beoordelen dan de gebruiker? Dit jaar bleek dat water scoort. De jury was vaak gecharmeerd van de aanwezigheid van water, of - beter nog - de integratie van water in speelplekken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Utrechtse speelplaats Bankaplein uiteindelijk de eerste prijs in de wacht sleepte. Het zwembad bij de speelplek overtuigde bijna alle leden van de jury. Het bezwaar dat zwembaden alleen leuk zijn in de zomer, werd vakkundig gepareerd. ‘In de winter kun je er toch op schaatsen? Ik hou van schaatsen!’ aldus jurylid Loren. Een andere lovende opmerking van de jury luidde: ‘Ik vind dit de mooiste! Omdat er een zwembad bij zit mét een speeltuin,’ aldus Nova.

Wethouder Kees Diepeveen is geweldig blij met de prijs. ‘We vinden het een stimulans om op deze weg verder te gaan. Er is hier gewerkt met materiaal uit de buurt en met hergebruikt materiaal. Door de ontharding is het uiteindelijk een coole speelplek geworden, want een groene stad is een coole (koele) stad.