Afbeelding

Geslaagde Burendag Dierenweide Vleuten

Nieuws

Door Roberto Cancian

VLEUTEN > Afgelopen zaterdag was het Burendag bij de Dierenweide in Vleuten. Een dag waar de vrijwilligers en veel buurtbewoners al lang naar hadden uitgekeken. Mede doordat de Dierenweide lange tijd verplicht dicht moest nadat kort voor de zomervakantie vogelgriep werd geconstateerd.

‘Een hectische en verdrietige tijd’, geeft voorzitter Ria Hilhorst aan wanneer ze daaraan terugdenkt. De dierenweide was uiteindelijk 52 dagen gesloten en pas op 6 augustus jl. mocht het hek weer open. ‘Gelukkig. De tijd ervoor was het stil en voelde het doods aan. Wij zijn hier allemaal als vrijwilliger en dan opeens zijn er zoveel beesten weg waar je normaal dagelijks naar toe gaat’, vervolgt Ria Hilhorst. Tientallen beesten werden destijds geruimd, inmiddels is het weer een vertrouwd gezicht wanneer de dieren je tegemoetkomen. ‘Dit is geit Marijn, die heeft twee kleintjes’, zegt vrijwilligster Caroline Schreiber voordat ze naar het grasveld voor de dierenweide loopt. Het is de plek waar deze zaterdag alle activiteiten georganiseerd worden tijdens Burendag. ‘Anders zou het te onrustig worden voor de dieren’, vult ze aan. In groepjes worden de mensen uiteraard wel rondgeleid binnen de hekken, zodat er een goed beeld is van wat er allemaal te doen en te zien is in de buiten – en binnenruimte van dierenweide Vleuten. ‘Het is goed en prettig om de betrokkenheid te zien van de buurt, dat is positief en ook fijn voor ons’. Zelf is ze één ochtend in de week actief als vrijwilligster en als de situatie erom vraagt dan is ze ook op een andere dag snel ter plekke. ‘Ik kende de dierenweide van het wandelen wanneer ik de hond uit liet. Op het moment dat ik een flyer zag dat ze wel vrijwilligers konden gebruiken, heb ik gereageerd. Een leuke en zinvolle invulling naast mijn fulltimebaan’, geeft de in Vleuterweide woonachtige Caroline aan. Dan loopt ze naar Sophie. ‘Dat is onze oppasgeit, die is hier een aantal maanden. Leuk toch’. 

Dat is de Dierenweide in Vleuten ook met schapen, geiten, ezels, pluimvee, een volière en een vijver met zwanen, ganzen en sier-eenden. Een schitterende plek, zeker met mooi weer, om langs te wandelen. Tijdens de Burendag, waar tal van activiteiten worden aangeboden, wordt er vooruitgekeken maar ook teruggedacht aan de minder leuke tijd. Bewoners uit de buurt hielpen de afgelopen tijd mee om de weide weer snel vol watervogels en hoenders te hebben. Het doet voorzitter Ria Hillhorst goed. ‘Sinds 2011 ben ik als vrijwilliger bij de Dierenweide gaan werken en sinds 2015 ben ik voorzitter van de weide. Het is leuk en het geeft je zo’n fijn gevoel om lekker buiten met de dieren bezig te zijn’. Dat geeft Caroline later ook aan. ‘Alle enthousiaste vrijwilligers hebben met de buren bijgepraat met daarbij koffie en zelfgemaakte lekkernijen, Ook is er geschilderd en zijn er trappetjes voor de kippen en eendenplanken gemaakt. Mooi dat de kinderen zich hebben vermaakt op de Dierenweide nadat ze schilderijtjes hadden geschilderd en vogelvoeder houders hebben gemaakt. Een zeer geslaagde en gezellige dag met super weer’.