Zonder pas of test niet naar binnen in de horeca.
Zonder pas of test niet naar binnen in de horeca.

QR-code lastige kluif voor horeca

Vaccinatie

Controle

Door Roberto Cancian


LEIDSCHE RIJN > Een kleine rondgang leverde wisselende reacties op over de nieuwe coronamaatregelen met de QR-code als toegangsbewijs voor onder meer horeca.


Het zorgde afgelopen weekend op sommige plaatsen voor onrust en overbelasting van de coronacheck app wanneer mensen een hapje wilden gaan eten of voor algemeen onbegrip bij mensen die dat niet konden omdat ze niet gevaccineerd zijn. Wanneer er bij een tweetal horecagelegenheden in Vleuten wordt gevraagd hoe het dit weekend ging met de QR-codes scannen en de eventuele opmerkingen die werden gemaakt, is er vooral sprake van voorzichtigheid. Bij Café de Burcht in Vleuterweide is er een doorverwijzing naar leidinggevende Lotte. ‘Het komt niet zo uit nu, wij zijn volop bezig met het draaien van de lunch. Bel anders maar even een andere locatie van ons,’ geeft Lotte aan op maandagmiddag om 14.30 uur. Een belletje naar Eetcafé Vallen in Vleuten wordt vriendelijk beantwoord door eigenaar Marieke van de Pol. Inhoudelijk wil ze er echter niet op in gaan, een reactie blijft dan ook uit. ‘Het komt een beetje ongelegen uit nu,' geeft ze aan. Na wat doorvragen vult ze haar reactie aan. ‘Ik wil me daar niet over uitlaten. Er zijn voor- en tegenstanders. Ik wil mijn vingers daar niet aan branden,' zegt ze nog.

Dan maar weer even de straat op. De uit Vleuten afkomstige Caroline maakt er geen geheim van hoe ze erover denkt. ‘Ik heb me niet laten vaccineren, maar houd me wel aan alle regels die gelden. Veel mensen denken dat wanneer iedereen gevaccineerd is, het dan klaar is. De angst die mensen hebben voor bijwerkingen, dat snap ik, maar zelf ben ik daar niet bang voor,' zegt ze. Het coronabewijs is er volgens haar om te bekijken waar je zit en om te zien wat je uitvreet. Daar heeft de 34-jarige Ralf een andere mening over. ‘Ik snap niet waarom mensen zo moeilijk doen over de vaccinatie. Wanneer iedereen een prik haalt, ja ik heb de vaccinaties ook gehad, dan hadden we het oude normaal alweer terug gehad. Over een andere prik, bijvoorbeeld bij de dokter of wanneer mensen naar een ver land op vakantie gaan, wordt toch ook niet moeilijk gedaan,' zegt hij voordat hij aangeeft er weer vandoor te gaan. De 19-jarige Amal vindt dat te makkelijk. ‘Ik vind dat de coronamaatregelen een beetje uit de hand lopen. Vanaf 25 september mogen mensen die niet gevaccineerd zijn, zonder negatieve coronatest nergens meer naar binnen. De gevaccineerde mensen worden als proefkonijn gebruikt om te kijken of het vaccin wel echt effect heeft. Hugo de Jonge gaf aan een vaccin nooit verplicht te stellen, maar loopt dat ondertussen indirect wel te doen. Ik vind dat niet-gevaccineerde mensen recht hebben op dezelfde regels als de gevaccineerde mensen en dat de mondkapjes compleet afgeschaft moeten worden. Dus ook in het openbaar vervoer.'