Een rustig moment om te praten over wat natuur kan bijdragen aan gezondheid.
Een rustig moment om te praten over wat natuur kan bijdragen aan gezondheid.

Beweegweek voor Positieve Gezondheid


Fiets

Natuur

Door Dries van Dijk

LEIDSCHE RIJN > Golein Klein Bramel past met haar naam uitstekend in Steede Utrecht in Castellum Hoge Woerd. 

Natuur is voor haar een positief element in de ontwikkeling van kinderen en volwassenen. In de enorme tuin naast boer Goes aan de Vicuslaan ontving zij mensen, die positief met gezondheid en zinvol leven bezig zijn. Tijdens een van de dagen van de beweegweek, die vorige week plaatsvond, opgezet en begeleid door de Gezonde Wijk Alliantie. Vanuit verschillende zorgdisciplines werd door gezondheidszorgvakmensen deelgenomen. Niet alleen de monden deden volop gymnastiek, ook de benen spraken een woordje mee. 

Tijdens de fietstochten organiseerden instellingen ontvangsten, zoals Steede. In het zonnige plantenrijk legde Golein de gezonde, positieve werking van bezig zijn in ‘haar’ natuurtuin uit. Terwijl ze praat, spelen kinderen en ouders tussen plant- en bloemperken. Rondwandelen, stoeien. Aantrekkelijk voor energieke kinderen en illustratie van Golein’s verhaal. 

Natuur biedt ruimte en rust om te wandelen en ook te genieten van elementen, die van bijvoorbeeld wilgentenen zijn gemaakt. Thuiswerkers, kantoormensen zijn dankbaar voor deze stedelijke natuur en werken als vrijwilliger op vele manieren mee aan deze tuin. Ook mensen, cliënt van Reinaerde en de Tussenvoorziening, werken als vrijwilliger hier. 

Daarnaast leren kinderen planten en dieren kennen en verzorgen. ‘Mensen, die bijvoorbeeld hun baan zijn verloren, ervaren hier, dat ze niet hoeven te presteren, dat ze hier afscheid kunnen nemen van hun carrière. Mensen met een handicap kunnen hier begeleid vrijwilligerswerk doen.’
Natuurcoach Daniëlle Langendijk, wandelt elke dag met mensen voor haar en hun gezondheid. ‘Ik wil iets met natuur en iets met mensen. Fijn om jongeren met veel zorgen en problemen de eigen balans en regie weer te leren zoeken.’

Ook huisarts in Positieve Gezondheid van Julius Gezondheidscentra, Karolien van den Brekel bespreekt de moeilijke positie van jongeren, die in deze tijd werk en opleiding moeten zoeken. Golein’s, Daniële’s en Karolien’s inspiratie, de tuin met herfstkleuren en het zonnige weer zorgen ervoor, dat het moeilijk is om volgens planning in de Burgemeester Verderlaan bij KOOS aan te komen. 

KOOS? Ja, KOOS. Simpel een pakkende naam voor aanvullende specialistische jeugdzorg, die voor de westelijke helft van gemeente Utrecht zorgt. De fietsers Amber en Hans van CapGemini, die wijkgericht projecten doen; Bart, kersvers van Buurtteam De Meern, vrijwilliger Indekerngezond Chris en Karolien luisteren geboeid naar teamleider Angelique Goes over haar OO’s: zero suïcide, zero stigma’s en zero schooluitval. 

Zie de diverse websites van wijkalliantie; Steede Utrecht; Maximaal Gezond en KOOS.