Overval

ABCOUDE > Twee overvallers hebben zaterdag een supermarkt in Abcoude beroofd. De criminelen hebben met geweld geld gestolen en zijn daarna verdwenen. De politie hoopt dat getuigen kunnen helpen om ze aan te houden. De Plus aan de Amsterdamsestraatweg stond gisteren rond 21.00 uur op het punt om te sluiten, toen de overvallers hun slag sloegen. Bij de roof is de ruit van een nooddeur aan diggelen gegaan. Een van de mannen sloeg er met een voorhamer een gat in, waardoor hij hem kon openen. Daarna eiste hij geld, dat hij in een grote tas meenam. De politie sloot het dorp af in een poging om de dieven in te sluiten, maar heeft de daders nog niet te pakken. Ze zijn er op een scooter, vermoedelijk een witte, vandoor. De overvaller die de winkel in kwam was in het zwart gekleed en droeg een capuchon en een mondmasker.


Waterzuivering

REGIO > De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Weesp presteert goed. De installatie is sinds februari 2020 in bedrijf en is de eerste in Nederland waar gebruikgemaakt wordt van het zogenaamde ICEAS systeem. Hierdoor kunnen meerdere zuiveringsprocessen in één tank worden gecombineerd. Dit levert veel duurzaamheidsvoordelen op: het systeem is energiezuinig en er zijn bijna geen chemicaliën nodig. Ook neemt deze zuivering minder plek in beslag, dat scheelt ruimte en tijdens de bouw zijn minder grondstoffen nodig. Vanwege de beperkingen rond covid-19 kon de officiële opening van de rwzi niet eerder plaatsvinden. De opening vond plaats in aanwezigheid van Peter Smit, dagelijks bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Remco Hoeboer, directeur Mobilis. Tijdens het aansluitende symposium 'ICEAS Weesp van Virtual Reality naar ECHT' werd stilgestaan bij de vakinhoudelijke lessen en ervaringen die geleerd zijn tijdens de bouw. Kijk de video op www.varnws.nl.


Buitenplaatsen

STICHTSE VECHT > Het Vechtstreekmuseum organiseert regelmatig themarondwandelingen met een gids die starten bij het museum. Op zaterdag 30 oktober om 13.30 uur is er een rondleiding met als thema Buitenplaatsen in Maarssen. Vanaf 1600 vestigden de eerste rijke Amsterdamse kooplieden zich in de Vechtstreek. Hofsteden werden omgebouwd tot buitenplaatsen met koetshuizen, oranjerieën, theekoepels en tuinen. In het wandelgebied ontstonden zeventien buitenplaatsen, nu zijn er daar nog acht van over. De komst van de Amsterdamse kooplieden had grote invloed op de ontwikkeling van Maarssen. De gidsen laten u veel zien en vertellen hier uitgebreid over. De rondleiding zal worden gedaan in groepjes van zes personen met elk een eigen gids. Er is plaats voor maximaal 18 personen. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur, dus van 13.30 tot 15.00 uur. De kosten bedragen 5 euro pp en hier zit een consumptie in het Vechtstreekmuseum bij inbegrepen. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Dan kan op www.vechtstreekmuseum.nl. Aansluitend aan de rondleiding is het mogelijk om het museum te bezoeken. Met een museumkaart gratis. Zonder museumkaart kost de toegang 7 euro.