Zo echt mogelijk, dus strak in het pak.
Zo echt mogelijk, dus strak in het pak.

Leren debatteren op het Niftarlake College

MAARSSENBROEK > Alle atheneum 4 leerlingen van het Niftarlake College deden mee aan het MEP, het Model European Parlement. 


Tijdens het MEP leren de Niftarlakers door middel van delegaties en commissies te debatteren over onderwerpen die op dit moment spelen in de maatschappij. Het Europees parlement wordt dus nagedaan. Elke leerling is lid van een commissie en een delegatie (een land). De verschillende commissies zijn: mensenrechten, duurzaamheid en klimaat, justitie, veiligheid en defensie, privacy, zorgvoorzieningen, cultuur en onderwijs, industrie, onderzoek en industrie.
Op maandag werd er gestart met een debatworkshop om iedereen kennis te laten maken met debatteren. Op maandagmiddag en dinsdag waren er vergaderingen tussen de commissieleden en deze vergaderingen werden voorgezeten door oud-deelnemers. In de commissievergaderingen werden problemen opgesteld en oplossingen bedacht. Deze problemen en oplossingen kwamen te staan in een resolutie. Op woensdag kon er gelobbyd worden. Tijdens het plenaire debat op woensdagmiddag en donderdag moesten de leerlingen zich inleven in hun delegatie en de standpunten van hun delegatie verdedigen. Het ging er hierbij soms hard aan toe tijdens het debat. Tijdens het plenaire debat werd er over de resoluties gedebatteerd, werden voor- en tegenspeeches gegeven en werd gestemd over eventuele veranderingen en het wel of niet aannemen van de resoluties. Alle leerlingen hebben geleerd te debatteren en het was een leerzame en gezellige week, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Afbeelding