Impressie van het vernieuwde Jutfaseweg 178
Impressie van het vernieuwde Jutfaseweg 178

Nieuwe woningbouw aan Jutfaseweg in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > De huidige verouderde bedrijfspanden en garageboxen aan de Jutfaseweg 178 maken plaats voor 35 duurzame koopwoningen, waarvan 19 in het zogenaamde midden-koopsegment. Daarnaast wordt het monumentale pand gerenoveerd en is het plan om hier kantoorruimte, 6 onzelfstandige woonruimten en 2 zelfstandige woonruimten te realiseren. Het college heeft de wensen en eisen van deze ontwikkeling in een bouwenvelop vastgesteld.

Het huidige terrein is op dit moment volledig verhard. Met de komst van de woningen wordt tevens het binnenterrein toegankelijk gemaakt. Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Dankzij dit plan komen er niet alleen meer woningen, maar wordt ook meer groen in de wijk gerealiseerd, waar zowel de huidige als toekomstige bewoners van kunnen profiteren. Deze ontwikkeling sluit aan op onze ambities, zoals ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’ en de Woonvisie.”

Het plan bevat 35 duurzame koopwoningen en 6 onzelfstandige en 2 zelfstandige woningen in het bestaande monument. Van de koopwoningen valt minimaal 55 procent (19 woningen) in de middencategorie. Mensen met een middeninkomen (max € 65.000 bruto per jaar) krijgen voorrang  bij de aankoop van de koopwoningen in de middencategorie (of betaalbare koop), een zelfbewoningsplicht en antispeculatiebeding wordt opgenomen in de koopcontracten. Ook zijn de betaalbare grondgebonden koopwoningen niet uit te breiden waardoor ze waarschijnlijk langer voor het betaalbare segment behouden blijven. Deze maatregelen lopen vooruit op het Actieplan Betaalbare Koop.

Doorstroming binnen de wijk bevorderen

Het toevoegen van woningen in het middensegment en vrije sector-koop, kan de doorstroming in de Utrechtse woningmarkt en de Rivierenwijk verbeteren. Het is voor veel kopers van een nieuwe woning van belang dat wonen en werken in de eigen buurt mogelijk blijft, zodat het sociale en maatschappelijke netwerk in stand blijft. De woning die een koper uit de wijk achter laat, komt weer beschikbaar voor een nieuwe bewoner.
Bewoners kunnen op eigen terrein parkeren. Het groene binnengebied is straks een plek waar nieuwe en huidige bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Door de aanleg van dit groene gebied worden er mogelijkheden gecreëerd voor sport, spel en beweging.

Architectuur- en bouwhistorische waarden

De oude tegelfabriek wordt met deze ontwikkeling in ere hersteld en komt vrij te staan, waarmee meer recht wordt gedaan aan de monumentale status. De voormalige tegelfabriek Westraven is van belang als ontwerp uit het oeuvre van architect E.G. Wentink jr. (1874 – 1948), die actief was in Utrecht en omgeving. Bouwhistorisch heeft het pand een hoge waarde door de voor die tijd en de functie kenmerkende toegepaste materialen. Ook is het pand architectuurhistorisch van belang vanwege de relatieve gaafheid.

Klankbordgroep

Het plan is ontwikkeld in samenspraak met een klankbordgroep, waar omwonenden ideeën met de initiatiefnemer deelden. Deze ideeën zijn zo veel mogelijk meegenomen in de uitgangspunten van de stedenbouwkundige schets. Zo zijn er aanpassingen doorgevoerd op de eerdere plannen om de extra schaduwwerking voor de bestaande woningen op te heffen. De zogenaamde rooilijn (de grens tussen openbare ruimte en privé-grond) van het appartementengebouw is teruggelegd, zodat het monument als enige gebouw in dit deel van de Jutfaseweg naar voren ligt en daardoor beter tot zijn recht komt. 

Vervolg

In de volgende fase wordt het ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegd en de omgevingsvergunning aangevraagd. Voor meer informatie over deze ontwikkeling: Jutfaseweg 178: nieuwbouw | Gemeente Utrecht.