Treinramp

HARMELEN > Op 8 januari 1962 vond bij Harmelen op de spoorlijn Utrecht-Rotterdam de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Twee treinen botsten in dichte mist frontaal op elkaar waarbij 93 doden vielen en 52 personen gewond raakten. Omdat het op 8 januari 2022 precies 60 jaar geleden is dat het ongeluk plaatsvond, besteedt het Spoorwegmuseum in een kleine tentoonstelling aandacht aan deze nationale ramp. Op 8 januari 1962 hing er een dichte mist in de polder bij Harmelen. Om 9.15 uur vertrok stoptrein 464 uit Woerden richting Breukelen met 180 reizigers aan boord. Uit de andere richting naderde vanuit Utrecht sneltrein 164 met bestemming Rotterdam. De trein met 11 rijtuigen en circa 900 inzittenden had 6 minuten vertraging. Met een vaart van 125 km/u passeert de sneltrein een geel sein, het teken om af te remmen. De machinist merkt, waarschijnlijk door de dichte mist, dit gele sein niet op. Met fatale gevolgen. Op het moment dat de machinist het rode sein ziet is het te laat. Ondanks de remming botst de sneltrein in volle vaart op de stoptrein. De ravage was enorm. Het aantal slachtoffers was hoog. 93 personen kwamen bij het ongeluk om het leven, er waren 52 gewonden. Daarmee is het de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. Het ongeluk maakte veel emoties los in het land, de beelden van de ravage maakten diepe indruk. Op 12 januari werd een dag van nationale rouw afgekondigd. Koningin Juliana kwam eerder terug van haar wintersportvakantie in Lech om gewonden, nabestaanden en opgebaarde overledenen te bezoeken. De slachtoffers lagen in lange rijen opgebaard in de Buurkerk van Utrecht.


Woningbouw

UTRECHT > De miljoenenaanvraag van de gemeente Utrecht - met steun van de provincie - voor de wijk Overvecht is toegekend. Het Rijk draagt bijna 13 miljoen euro bij voor het toevoegen van woningen en het verbeteren van de leefomgeving in de Utrechtse wijk. Die financiĆ«le impuls komt uit de Woningbouwimpuls van het Rijk. Met deze regeling kunnen gemeenten een bijdrage krijgen voor het oplossen van het woningtekort in Nederland. Met de aanvraag bij de Woningbouwimpuls wil de gemeente Utrecht, samen met de provincie, corporaties en diverse ontwikkelende partijen de komende tien jaar extra investeren in de projecten Overvecht Centrum, Ivoordreef en De Mix en in de omgeving van deze projecten.  Meer op www.varnws.nl.


Goud Inkoop

VLEUTEN > Voor de laatste eer dit jaar kunt u terecht bij de Goud Inkoop Bus. De goudprijs staat historisch hoog en een bezoek aan de bekende goudbus met een gratis taxatie kan dus zeker de moeite waard zijn. De Goud Inkoop Bussen van Juwelier van Moorsel komen regelmatig in de Vechtstreek. De bus staat op dinsdag 21 december tussen 10.00 en 16.30 uur op de weekmarkt in Vleuten aan de Hindersteinlaan. En op woensdag 22 december in Maarssenbroek in Bisonspoor bij de ingang van het zwembad Safari. Kijk ook op www.goudinkoopbus.nl voor alle informatie.