IJsbaan

VLEUTERWEIDE > De ijsbaan bij Centrum Vleuterweide is toch dicht en nu ook afgebroken. Even was er de hoop dat de ijsbaan voor kinderen onder de 16 jaar in de open lucht open kon blijven in de lockdown, maar dat bleek toch niet mogelijk. 'Binnen de huidige vergunning is het bij nader inzien toch niet toegestaan om bezoekers te blijven ontvangen op de ijsbaan. We zullen dit nieuws even moeten laten bezinken en kijken vervolgens met frisse moed uit naar een nieuwe editie in het najaar van 2022,' aldus de organisatie op Instragram. 'Namens het team van de ijsbaan; hele fijne feestdagen gewenst en graag tot volgend jaar.'


Geluidshinder

VREELAND > De provincie Utrecht brengt iedere vijf jaar in beeld hoeveel woningen ernstige hinder van provinciale wegen ondervinden. De tussentijdse doorrekening op basis van de verkeersgegevens van 2019 geeft aan dat het aantal hoog belaste woningen is afgenomen van 3123 (2016) naar circa 2559 (2019). Het Actieplan Omgevingslawaai provinciale wegen Utrecht 2018-2023 geeft aan welke maatregelen worden getroffen om dit aantal te doen verminderen. Deze afname is vooral te danken aan het aanbrengen van geluidsreducerend asfalt op delen van de N417 (Maartensdijk), N224 Renswoude), N237 (Soesterberg) en de N405 (Woerden). Voor de komende periode wordt, op basis van de resultaten van de proeven met de Whiswall op de Amersfoortse weg en in Vreeland, de Whiswall als geluidwerende maatregel definitief ingezet in de strijd tegen het lawaai van provinciale wegen. Daarnaast wordt verdergegaan met het verbeteren van de gevels van hoog belaste woningen op die locaties, waar bronmaatregelen (geluidsreducerend asfalt) en overdrachtsmaatregelen (geluidsschermen en geluidgootjes) niet realistisch of doelmatig zijn. In 2018 zijn er 10.607 woningen gelegen binnen de geluidszone van een provinciale weg met een geluidsbelasting van 50 dB of meer.  Alleen deze laatste groep is in het onderzoek meegenomen.


Science Park

UTRECHT > Het college heeft de Omgevingsvisie Utrecht Science Park 2040 vastgesteld en legt deze nu voor aan de gemeenteraad. Afgelopen zomer kon iedereen die dat wilde reageren op het concept van de Omgevingsvisie USP 2040. Het Utrecht Science Park is van (inter)nationale betekenis door de bijzondere concentratie van kennis en innovatie. Ook wonen er ruim 2500 studenten. In de Omgevingsvisie USP 2040 staat welke ruimte er de komende 20 jaar is voor groei van wonen, werken, sporten, verblijven en recreĆ«ren, terwijl natuur en landschap worden versterkt. Nieuwe en aantrekkelijke fiets- en wandelroutes en goed openbaar vervoer zorgen dat het USP bereikbaar blijft voor iedereen. Ook zijn er verkeersmaatregelen nodig, zoals het afsluiten van de Leuvenlaan en Cambridgelaan voor doorgaand autoverkeer (knips) door het USP. Parkeren gebeurt in de toekomst hoofdzakelijk aan de rand van het gebied. Ambities om lokaal duurzame energie op te wekken hebben een plek gekregen in de visie. Meer op www.varnws.nl.