Wijkregisseur Noortje Voulon, Kees Koren, Jacco Ligterink, parkbeheerder Jessica Sint en Hans Baars.
Wijkregisseur Noortje Voulon, Kees Koren, Jacco Ligterink, parkbeheerder Jessica Sint en Hans Baars.

Vandalisme

Vuurwerk

Door Dries van Dijk


LEIDSCHE RIJN > Het kwetsbare kunstwerk Rituele Depositie wordt ingrijpend beschermd. Dit bewonerskunstwerk van kunstenares Mathilde ter Heijne uit 2009 is beschadigd door vandalisme. 


De kijkkokers met gebronsde dierbare voorwerpen van bewoners uit Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn zijn afgedekt met ‘kijkglas', dat niet bestand is tegen zwaar vuurwerk. De proef met een dubbele glasafdekking van juni dit jaar gaf ernstige condensvorming; het verbronsde kunstwerk van bewoner Kees Koren is aangetast. Het vuurwerkprobleem rond de Utrechtse parken wordt aangepakt met een vuurwerkteam van 6 handhavers. Op vragen van Ruud Penders (CDA) meldde burgemeester Sharon Dijksma: ‘Het aantal schademeldingen, 25, is de helft van voorgaande jaren. Vuurwerk is in beslag genomen. Opplussen van handhavers gaat niet zomaar.' Recent heeft ook de schaapherder zijn kudde schapen teruggetrokken uit het park. De herder moest te vaak naar het park komen om losgebroken schapen, door vandalisme, weer achter de mobiele omheining terug te brengen. Bij sportvereniging Desto is een kunstgrasveld vernield door de scherven van een vuurwerkfles. 

Kees Koren is verbijsterd door het vandalisme. Uit wanhoop vraagt hij om de 9 kijkkokers in afgesloten ruimte onder te brengen. Het kunstwerk is onderdeel van de 7 'zingende' beelden in het park van het gemeentelijke Beyond, dat tot 2009 kunstprojecten in de openbare ruimte van Leidsche Rijn heeft doen realiseren. Het bewonerskunstwerk met dierbare voorwerpen onderin de koker kan niet ‘zomaar’ weg uit het park. Ook Peter Mocking en Johan de Boer van de stichting Vrienden van het Màximapark dringen aan op meer toezicht door extra handhavers. De gemeente pakt de schade aan. Het kunstwerk wordt makkelijker ‘toegankelijk’ gemaakt voor het publiek door per kijkkoker een QR-code aan te brengen. In overleg met kunstenares Ter Heijne wordt het verhaal van het kunstwerk per koker opgeknipt, in plaats van één verhaal aan het begin. De proef met dubbel glas voortgezet en condens wordt aangepakt. 

Op een recente mistige maandagmorgen werken aannemer Hans Baars en glasspecialist Jacco Ligterink aan de koker van Koren. Zijn verbronsde t-shirt met ‘Vleuten-De Meern Zelfstandig' erop is door condens beschadigd. De glasplaat is gebarsten door vuurwerk. De koker blijkt moeilijk te openen en wordt uiteindelijk uit de grond gehaald en tijdelijk afgevoerd. Twee kokers krijgen dubbel glas. Een decimeters dikke gelaagde en met spouwruimtes uitgeruste plaat komt onderin de opening. Daarboven een andere glasplaat, die de dikke plaat eronder beschermd. Als het werkt worden ook de 7 andere kokers voorzien van dubbel glas.