Cultuurfonds Stichtse Vecht maakt meer mogelijk

Particulieren

Aanvragen

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Verenigingen, organisaties van culturele evenementen en andere initiatieven kunnen voortaan terecht bij een eigen cultuurfonds in Stichtse Vecht.


De gemeente Stichtse Vecht heeft een nieuw, zelfstandig Cultuurfonds opgericht waar u vanaf 1 januari uw subsidieaanvraag voor uw culturele evenement, concert, tentoonstelling e.d. bij kunt indienen. De aanleiding tot de oprichting van dit nieuwe fonds was dat het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht stopte met zijn lokale fondsen. Na een mooie samenwerking van vijf jaar met het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat nu een geheel zelfstandig Cultuurfonds Stichtse Vecht van start. 'Net zoals bij het vorige Cultuurfonds het geval was, zal het fonds gevuld worden met bijdragen van de gemeente en van particulieren. Voor en door de inwoners van Stichtse Vecht dus', aldus beoogd contactpersoon en ambtelijk secretaris Juliette Jonker-Duynstee, die een bijzonder groot netwerk in de regio heeft als het over cultuur gaat. 'Het was een zeer zwaar jaar ook voor de culturele sector, iedereen hoopt van harte dat op korte termijn het culturele leven weer bruisend, levendig en creatief ’tot leven komt’ en beleefd kan worden. Het nieuwe Cultuurfonds staat klaar om daar volop bij te ondersteunen! Veel succes met het bedenken van nieuwe plannen en hopelijk tot snel.'
In de pot voor de verenigingen en organisaties zit elk jaar 70.000 euro, maar dat kan worden aangevuld door giften van particulieren, zoals Patronen Stichtse Vecht, een collectief mecenaat namens cultureel geïnteresseerde, gelijkgestemde inwoners van Stichtse Vecht. Patronen geven niet alleen onmisbare financiële steun aan het culturele leven in de gemeente, maar raken ook persoonlijk meer betrokken bij het Cultuurfonds Stichtse Vecht. Met het financieel ondersteunen van kunst en cultuur plaatsen de Patronen van Stichtse Vecht zich in een traditie die teruggaat tot de 17e eeuw. Joan Huydecoper, bouwheer van het eerste Goudestein, steunde immers - als eerste ‘Vechtse’ mecenas - al kunstenaars, dichters en musici. En de vele culturele instellingen, die getroffen zijn door de beperkingen rond corona kunnen onder bepaalde voorwaarden ook een beroep doen op het Coronafonds van de gemeente. Kijk op www.cultuurfondsstichtsevecht.nl voor alle informatie en een aanvraag. Het nieuwe lokale fonds geeft bij toekenning van een aanvraag 75% subsidie en ook is er geen grens aan het aantal jaren dat er een beroep kan worden gedaan op het fonds, dat ook een rol gaat spelen bij meer verbinding in Stichtse Vecht.