Het is de raad zelf, die de plannen vertraagt met aanpassingen.
Het is de raad zelf, die de plannen vertraagt met aanpassingen.

Smachten naar een eerste paal

Woonzorgplan

Extra ambtenaren

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > De urgentie van woningbouw in Stichtse Vecht is bij elke fractie wel duidelijk, maar de route naar een eerste paal kent vele wegen.


Dat bleek maar eens in de commissie Fysiek Domein met twee moties op de agenda. PvdA en Het Vechtse Verbond willen snel woningbouw voor ouderen in Maarssenbroek. En GroenLinks had een voorstel om de woningbouw in heel Stichtse Vecht in de hoogste versnelling te zetten. 'Ik mis bij het college de brandende ambitie om te bouwen', zo stelde GroenLinks-raadslid Van Galen. In ieder geval was er een levendige discussie over haalbaarheid en verantwoordelijkheid.
Richting GroenLinks kwam het verwijt dat hun opgestapte wethouder Van Dort er juist niets aan had gedaan om vaart te maken met de diverse projecten. Er liggen al onderzoeken over de woonbehoefte en ook is er al een woonvisie, zo kreeg de PvdA te horen. 'Ja, dat is bekend, maar ik wil graag concreet horen van het college waar er gebouwd kan worden voor ouderen in Maarssenbroek en eigenlijk ook in heel Stichtse Vecht', aldus PvdA-raadslid Van der Wal, die graag de motie nog wil aanpassen voor meer draagvlak in de raad straks bij de stemming. 'Maar we moeten nu stappen maken.' Volgens wethouder Veneklaas van Welzijn is er een plan met locaties in de maak. 'Er komt een complete woonzorgvisie voor kwetsbare groepen, ook voor ouderen, die dan in de buurt van voorzieningen kunnen wonen. Voor de zomer moet daar meer duidelijkheid over komen, zo is de planning.
In de discussie over hoe nu sneller te bouwen was PVV-commissielid Kenneth Romp duidelijk over het grootste obstakel. 'Dat is de politiek zelf, we moeten ons maar eens een spiegel voorhouden. Iedere keer bij een plan wil de raad veranderingen en dat zorgt voor vertragingen.' En hij kreeg bijval van raadslid De Ronde van de ChristenUnie-SGP. 'Iedere keer zeggen vooruit en dan trappen we weer op de rem.'
Ook vanachter de collegetafel kwam bijval voor de analyse dat de gemeenteraad zelf de grootste vertragende factor is bij woningbouw in Stichtse Vecht. 'U zou het ons inderdaad makkelijker kunnen maken', zo kwam er bevestiging en ondersteuning van wethouder Van Liempdt van Ruimtelijke Ordening, die wel benadrukte dat er voor woningbouw meer nodig is dan alleen een bouwplan. 'Het gaat ook over water, groen en verkeer, dat is ook nodig voor een voldragen plan. We moeten prioriteiten stellen welke plannen we eerst aanpakken.' Eind vorig jaar is er bijna 4 ton extra beschikbaar gesteld bij het aantreden van Lokaal Liberaal voor extra ambtenaren bij Ruimtelijke Ordening, maar dat effect is nog niet merkbaar. En er is nog geen zicht op een concrete datum voor nieuwe woningen in Stichtse Vecht, die al wel op papier staan.