Liever toeristen met bestemming Stichtse Vecht dan passanten.
Liever toeristen met bestemming Stichtse Vecht dan passanten. Jan J. van Dijk

Wildplassers op de Vecht niet welkom

Kwaliteit

Verblijven

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Geen grote bussen op het Zandpad vol met toeristen of in de zomer een rij huurbootjes op de Vecht met lallende half blote opvarenden, die dan gevuld met drank ook alles maar in het water lozen.


Stichtse Vecht mikt op recreatie en toerisme met een focus op kwaliteitstoerisme, passend bij de erfgoed-, cultuur- en natuurkwaliteiten, met aandacht voor de ervaren overlast in de piekmaanden mei t/m september.
Dat was ook de boodschap vorig jaar op een bijeenkomst op landgoed Doornburgh, waar de gemeente de mening van inwoners en ondernemers peilde. Mede daardoor ligt er nu een Beleidsplan Waardevol Toerisme, met een visie en een eerste uitvoeringsagenda.

Wethouder Maarten van Dijk van Recreatie en toerisme: 'Door de bevolkingsgroei in de regio Utrecht, de populariteit van wandelen, varen en fietsen en andere ontwikkelingen is het realistisch dat de recreatieve vraag in Stichtse Vecht de komende jaren verder zal toenemen. Ik verwacht dat we met dit beleidsplan sturing kunnen geven aan die groei en de ervaren hinder kunnen verlichten.
Het rijke culturele erfgoed, de fraaie rivier de Vecht en vele andere kwaliteiten die Stichtse Vecht herbergt staan ervoor garant dat bezoekers en bewoners hier kunnen ontspannen. De recreatie- en toerismesector verkeert nu in zwaar weer vanwege de coronacrisis, maar is van belang voor de werkgelegenheid in Stichtse Vecht. Ook zien we graag dat de toeristische en recreatieve bestedingen stijgen door in te zetten op meer verblijfsrecreatie, waar Stichtse Vecht nu vooral een passantengemeente is voor vrijetijdsverkeer.'

Kortom, het ideaalbeeld is een fietsend echtpaar, genietend van het pensioen, dat een paar dagen in een Bed&Breakfast verblijft en dan ook nog wat centjes uitgeeft bij de plaatselijke middenstand. En varen op de Vecht graag rustig met een elektrische boot en aanleggen bij een van de horecazaken in Stichtse Vecht.
De keuze voor de prioritaire beleidsthema's ‘beleefbare kastelen en buitenplaatsen', ‘beleefbare waterlinie', ‘duurzame vrijetijdsmobiliteit' en ‘buitenrecreatie' is duurzaam en resulteert in kleinschalig en passend bezoek. Veel boten, fietsers, wielrenners en auto's rijden en varen letterlijk langs en door de Vecht als decor om de reis voort te zetten naar een bestemming elders. Stichtse Vecht functioneert voor recreatie en toerisme nauwelijks als bestemming.

Het ontbreekt nagenoeg aan grootschalige publiekstrekkers, want de aanwezige musea, horecavoorzieningen en andere attractiepunten kenmerken zich in het algemeen als kleinschalig en brengen geen aanzienlijke bezoekersstromen op de been.

Het aantal vaarbewegingen op de Vecht zal de komende jaren naar verwachting rond de 35.000 blijven schommelen.

Het aantal overnachtingen (zo'n 170.000 in 2019) daalt door de coronacrisis in 2020 flink.