Moeite met de boodschappen? Roos helpt graag een handje!
Moeite met de boodschappen? Roos helpt graag een handje!

Roos bezorgt boodschappen bij ouderen

Kwetsbare groep

Mensen helpen

Door Ryan Poll


LOENEN > Boodschappen doen is voor sommige ouderen in deze coronatijd een flinke uitdaging. Roos in ’t Veld (14) uit Loenen besloot daar iets aan te doen. Met haar boodschappenservice brengt ze boodschappen coronaproof bij senioren thuis.


Even de deur uit voor een boodschapje. Voor veel ouderen is dat vanwege de coronacrisis met alle beperkingen niet vanzelfsprekend. Het virus is vooral voor senioren gevaarlijk. Een deel van deze kwetsbare groep blijft daarom veilig binnen. Maar hoe kom je dan aan boodschappen? Niet alle ouderen zijn handig met een computer, waardoor online bestellen niet lukt bij de bezorgdiensten.

Roos in ’t Veld bedacht een handige oplossing: een boodschappenservice.

‘Het idee voor dit initiatief kwam van mijn moeder. Ze hoorde op de radio een vrouw aan het woord die boodschappen rondbracht in haar buurt en riep meteen: 'Roos, dit is iets voor jou’,' vertelt de tiener.
‘Ik help graag andere mensen. Dat zit in me. Ik twijfelde dan ook geen seconde: dit ga ik doen, dacht ik direct.’

Roos pakte het meteen groots aan. Ze liet een flyer ontwerpen, verspreidde deze vervolgens in de buurt en benaderde de pers.

‘Als je het doet, moet je het goed doen.’
De enthousiaste aanpak werpt zijn vruchten af. Binnen enkele weken hebben al vijf klanten zich bij Roos gemeld.

‘Je zou de reacties van ouderen eens moeten zien als ik de boodschappen kom brengen. Hun ogen beginnen dan spontaan te glunderen. Ze zijn zo ontzettend dankbaar. Echt fantastisch.’

Mocht Roos binnenkort meer aanmeldingen krijgen voor haar service, dan kan ze rekenen op versterking.
‘Vriendinnen hebben aangegeven dat ze klaar staan om te helpen. Samen kunnen we dan tientallen mensen uit Loenen voorzien van boodschappen. Hoe gaaf is dat’, zegt ze enthousiast.

De service van Roos bestaat uit meer dan alleen het rondbrengen van de boodschappen, legt ze uit.
‘Als ouderen moeite hebben met het maken van een boodschappenlijstje, help ik ze daarbij. Kunnen ze de producten niet zelf in de voorraadkast of de koelkast leggen? Dan doe ik dat.’
Niet alleen ouderen kunnen gebruikmaken van de service van Roos.

Ook inwoners die vanwege werk of het geven van thuisonderwijs aan hun kinderen geen tijd hebben om naar de supermarkt te gaan, kunnen de Loenense inschakelen voor hulp.

De boodschappenservice van Roos is niet helemaal kosteloos. Klanten betalen haar een kleine onkostenvergoeding. ‘Het minimale bedrag is 3 euro. Besteden mensen voor meer dan 30 euro aan boodschappen? Dan betalen ze mij 10% van de gemaakte kosten’, aldus Roos.

‘Het is tof dat ik mensen kan helpen en tegelijk een extra zakcentje verdien. Ik blijf doorgaan met deze boodschappenservice totdat de coronacrisis voorbij is.’