Meer woningen toewijzen aan daklozen, ook uit regio

Onderdak

Zwanenkamp

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > De gemeente Stichtse Vecht neemt deel aan het 'Living Lab Eerst een thuis' om voor daklozen woonruimte te realiseren en te zorgen voor goede ondersteuning op weg naar herstel.


De U16 gemeenten hebben van het Rijk geld ontvangen om woonruimte te realiseren voor het huisvesten van daklozen. In tien jaar tijd is het aantal daklozen in ons land verdubbeld. U16 wil in 2021 200 mensen uit deze kwetsbare doelgroep huisvesten en ondersteunen.

Stichtse Vecht wil hier stevig aan bijdragen. ‘Samen met de woningcorporaties Portaal en Vecht en Omstreken en de zorgaanbieders Kwintes, Leger des Heils en Tussenvoorziening vormen we een alliantie om dit mogelijk te maken. Samen zetten wij de schouders eronder om op korte termijn een of meer geschikte locaties te zoeken waar al dan niet tijdelijke woningen kunnen worden gebouwd’, aldus het college van burgemeester en wethouders. ‘Het Living Lab biedt ons een mooie kans om met de opvang van daklozen, waarvoor wij in de toekomst toch mede verantwoordelijk zijn, te starten. Er is geld beschikbaar voor de start- en ontwikkelkosten van de woningen en voor de begeleiding van de bewoners en wij kunnen gebruikmaken van de lerende en innoverende elementen en de faciliteiten die dit U16-project biedt. Binnen het project is het ook de bedoeling om daklozen uit onze eigen gemeente woonruimte aan te bieden. Door te kiezen voor een gemengdwonenconcept, kunnen we daarnaast andere woningzoekende plaatsgenoten, zoals bijvoorbeeld starters, met spoed aan een woning helpen. Met deelname aan het Living Lab maken we het mogelijk om deze kwetsbare groep inwoners een thuis te bieden, waar zij met goede ondersteuning kunnen werken aan duurzaam herstel.’

Een van de mogelijke locaties ligt aan de noordkant van Zwanenkamp bij de Haarrijn. Op de plek van het voormalig dierenhotel in Maarssenbroek zijn al jaren plannen voor woningbouw, maar er zit nu schot in de ontwikkeling. Het uitgangspunt is ongeveer 20 woningen en dan is er 30% bestemd voor de doelgroep maatschappelijke opvang en beschermd wonen. En dat is juist die groep uit de regio, die niet zomaar een dak boven het hoofd vindt. De gemeente heeft de buurt al bij de plannen betrokken en ook bij nieuwe ontwikkelingen en uitwerking is er overleg met de omwonenden in de Ontwikkelgroep. Als het soepel loopt, kan voor de zomer de raad akkoord zijn. Over eventueel andere locaties elders in Stichtse Vecht is nog niets bekend.