Huisartsen

REGIO > Komend weekend, 6 en 7 februari, krijgen ruim 2000 huisartsen in regio Utrecht het vaccin tegen het coronavirus. Dat gebeurt in Utrecht in het Diakonessenhuis en het UMC Utrecht en in Amersfoort in Meander Medisch Centrum. Het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) coördineert de vaccinatie. De huisartsen en ook huisartsen in opleiding, doktersassistenten en praktijkondersteuners ontvangen voor hun vaccinatie een uitnodiging van de Landelijke Huisartsen Vereniging. In de uitnodiging staat op welk tijdstip ze in welk ziekenhuis het vaccin krijgen. Dit wordt strak gepland, om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan. De huisartsen krijgen het Moderna vaccin. De tweede vaccinatie staat gepland over vier weken. Aanvankelijk zouden de huisartsen het vaccin pas krijgen op het moment dat zij zelf starten met vaccineren van hun patiënten. Eind januari besloot het ministerie de vaccinatie van huisartsen naar voren te halen. Dit omdat huisartsen een verhoogd risico op besmetting lopen, omdat ze vaak in aanraking komen met coronapatiënten. De ziekenhuizen staan vierkant achter deze vervroegde vaccinatie. De huisartsen zijn een cruciale schakel in de keten van acute zorg. De Utrechtse ziekenhuizen zijn blij deze extra service aan de huisartsen te kunnen verlenen.


Historisch Centrum

STICHTSE VECHT > Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHC VV) is een gemeenschappelijke regeling (GR) voor de uitvoering van de wettelijke taak van het toezicht op het archiefbeheer van de deelnemende gemeenten en het beheer van de archiefbewaarplaats, waar de oude archieven staan. De vier deelnemende gemeenten aan de regeling zijn Weesp, De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Gemeente Stichtse Vecht is de centrumgemeente van de GR. Naar aanleiding van het voornemen tot een bestuurlijke fusie tussen gemeenten Weesp en Amsterdam heeft gemeente Weesp aangekondigd er uit te stappen. De gemeente Weesp verzoekt het college van de gemeente Stichtse Vecht, als centrumgemeente, om het gesprek over de gevolgen van de uittreding aan te gaan en in onderlinge afstemming tot een gedragen voorstel over (de voorwaarden van) uittreding te komen dat voor besluitvorming kan worden voorgelegd. Er wordt daarom een ambtelijke werkgroep ingesteld om de gevolgen van de uittreding in kaart te brengen. Naar verwachting zal einde tweede kwartaal deze ambtelijke werkgroep de eerste bevindingen aan het college van b en w aanbieden.


Klapperbord

UTRECHT > Precies tien jaar nadat ze het befaamde ‘klapperbord' op station Utrecht Centraal weghaalden, hebben ProRail en NS een nieuw megascherm met reisinformatie opgehangen op het grootste station van Nederland. Het oude bord verhuisde in 2011 naar het Spoorwegmuseum. Het nieuwe ‘XL-scherm' klappert niet zo mooi als het oude bord, maar het geeft reizigers wel in één oogopslag alle informatie over alle vertrekkende treinen van het komende half uur. Meer op www.varnws.nl.