Burgemeester Reinders bij de Strekkende Meter in mei 2020.
Burgemeester Reinders bij de Strekkende Meter in mei 2020.

Burgemeester Ap Reinders in jaar burgeemeester in zware coronatijd

STICHTSE VECHT > Het is een schril contrast. Een jaar geleden was het op 6 februari feest op Nyenrodes University bij de installatie van Ap Reinders als de nieuwe burgemeester van Stichtse Vecht.


Veel gelukwensen, handen schudden en vooral afspraken maken elkaar gauw te ontmoeten. En hoe anders liep dat al een maand later bij het opduiken van het corona-virus met alle gevolgen en beperkingen. 'Ja, het was een ongekend jaar en veel van mijn plannen om kennis te maken met inwoners en organisaties zijn geschrapt of aangepast,' aldus burgemeester Ap Reinders bij de terugblik op de afgelopen 12 maanden. Het voelt als een gemankeerd jaar. Toch ben ik nog best op veel plaatsen geweest, als ik zo door de foto's blader van mijn eigen jaaroverzicht, maar ik heb nog wel een lijst af te werken.

Maar het virus is dominant aanwezig geweest, op tal van manieren en daar is Stichtse Vecht hard door geraakt. Veel inwoners hebben een naaste verloren en dat is een hard gelag. Ook veel ondernemers zijn zwaar getroffen en als burgemeester raakt je dat. En dan bel je ook met inwoners om het verhaal te horen en daar zitten aangrijpende gesprekken bij. Overigens merk ik ook een ontzettende veerkracht bij inwoners en dat is ook mooi om te merken.' Zodra de regels het toelaten gaat de burgemeester weer op pad met onder meer bezoeken aan de markten om met inwoners van gedachten te wisselen op een informele manier. Dan zal ook de agenda weer snel vollopen met fysieke bezoeken, zoals bij jubilerende bruidsparen. 'We moeten dan ook weer samen aan het herstel gaan werken, op alle fronten. En daar gaan we als lokale bestuur ook alles aan doen en dat gaat lukken', is toch de optimistische boodschap van burgemeester Reinders, die ook het 10-jarig jubileum van Stichtse Vecht nu meemaakt. Het wordt geen uitbundig feest, ook gezien de corona en de krappe financiën, maar het is wel een moment om bij stil te staan dat Maarssen, Breukelen en Loenen nu al geruime tijd één gemeente vormen. 'Natuurlijk heeft iedere inwoner daar een eigen gedachte bij en hecht men terecht aan de eigen kern, buurt of straat. Dat moet ook vooral zo blijven. Maar de fusie heeft zeker een grote meerwaarde. Je bent nu een factor van belang in het gebied tussen Utrecht en Amsterdam. We kunnen nu ook zelf beslissen wat we willen met de toekomst van de gemeente, omdat we een stevige positie hebben', zo kijkt de burgemeester naar de toekomst, waar hij nog zeker 5 jaar deel van gaat uitmaken. 'Ik heb er nog geen dag spijt van en heb het erg naar mijn zin, in alle opzichten', klinkt het monter van de burgemeester, die dit jaar is verhuisd naar Breukelen. 'En ik hoop echt iedereen, raadsleden, wethouders en inwoners, gauw weer persoonlijk te ontmoeten, dat is toch het allerbeste.