Sneeuwpret bij de Driestammenweg in Kockengen. Foto: Alie Boele
Sneeuwpret bij de Driestammenweg in Kockengen. Foto: Alie Boele Alie Boele

Nu is het de tijd voor schaatsplezier

Molenpolder

IJsbanen

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > De afgelopen dagen was het vooral sneeuwplezier en genieten van de prachtige natuur in en rond Stichtse Vecht.


Vooral voor de kinderen was het feest met sleetje rijden, sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen bouwen. De oproep voor foto's van de winterpracht leverde veel fraaie plaatjes op. Kijk op de site en Instagram van VARnws. Tot en met het weekend blijft het flink vriezen en dat betekent schaatsplezier op natuurijs en dat is al bijna 10 jaar geleden. De eerste schaatsers zijn al gesignaleerd bij de Molenpolder bij Maarssen en daar gaat het de komende dagen erg druk worden. Om de toeloop van schaatsliefhebbers in goede banen te leiden, treft de gemeente verkeers- en parkeermaatregelen bij de Maarsseveensevaart en de Molenpolder vanaf woensdag 10 februari. Ook worden verkeersregelaars ingezet om alles in goede banen te leiden. Vanwege de coronaregels met 1,5 meter afstand is er de oproep om vooral dicht bij huis te schaatsen op vijvers en sloten. De gemeente zet verder mobiele tekstkarren in op strategische plaatsen om ijs- en schaatsliefhebbers snel en duidelijk te informeren. Met teksten en afbeeldingen worden zij opgeroepen zich aan de coronaregels te houden en huiswaarts te keren als het te druk is. De komende dagen wordt er drukte verwacht bij De Strook en de Scheendijk. Er zijn aanvullende verkeersmaatregelen voorbereid om de toeloop van schaatsers aan te kunnen.

Ook bij IJsclub Breukelen staat men in de startblokken om de ijsbaan open te gooien. ‘We hebben de koppen bij elkaar gestoken en de ijsmeester van IJsclub Breukelen denkt dat er vrijdag geschaatst kan worden. Het ijs moet 8 centimeter dik zijn om met KNSB-goedkeuring te mogen schaatsen. Niks is met zekerheid te zeggen, dus blijven duimen allemaal', aldus het bestuur. 'Een oude stelregel is, dat ijs (zonder sneeuw) bij elke graad vorst 2,5 mm per dag aangroeit. Als het ijs ongeveer 8 cm dik is, kan er al op onze natuurijsbaan geschaatst worden.' Mocht de ijsbaan opengaan dan gaan we werken volgens de richtlijnen van de KNSB en gemeente Stichtse Vecht. Dat betekent concreet dat we gaan werken met tijdsloten en een reserveringssysteem + een gezondheidscheck. Er kunnen maximaal 100 mensen per tijdsslot de baan op.

In Maarssenbroek is er de zorg dat de gemalen blijven werken en voor onbetrouwbaar ijs zorgen, maar het Hoogheemraadschap zet veel gemalen stil. Op de grote vijvers, zoals bij Zebraspoor en Reigerskamp bij de kinderboerderij zou het eventueel wel kunnen dichtvriezen maar het blijft altijd oppassen.

De komende dagen houden we je op de hoogte van het winterweer in Stichtse Vecht. Check onze site en social media voor het laatste nieuws. En stuur uw mooiste winterfoto's naar redactie@varnws.nl.