Onrust in Broeckland door mogelijke komst school

Broeckland College

Sportvelden

Door Ed Kamans


BREUKELEN > De mogelijke verhuizing van het Broeckland College naar een voetbalveld in de wijk Broeckland zorgt voor grote onrust bij inwoners.


Drie jaar geleden lag er een plan met draagvlak bij bewoners en sportverenigingen om tennisvereniging Breukelen te verplaatsen naar een van de velden van FC Breukelen. Op het tennispark was dan woningbouw gepland. Iedereen was enthousiast en het plan kreeg provinciale steun met een prijs als aanjaagproject om woningbouw te versnellen. De tekeningen lagen er al, maar toen werd het stil aan de kant van de gemeente. Onlangs informeerde de tennisvereniging weer eens naar de status van het toen veelbelovende project. En toen kwam de mededeling dat er eigenlijk een ander plan in voorbereiding is en dat er een onderzoek komt naar de verhuizing van het Broeckland College naar een deel van de voetbalvelden van FC Breukelen aan de Broekdijk Oost. Een totaal verrassende wending, zo bleek bij het inspreken in de commissie Fysiek Domein. Vertegenwoordigers van inwoners, LTV Breukelen en FC Breukelen lieten op voorhand geen spaan heel van het prille plan. Ook de gemeenteraad was nog niet op de hoogte, maar was de afgelopen weken al wel bijgepraat door bijvoorbeeld het bestuur van de tennisvereniging. 'Er is totaal geen communicatie geweest. Een school heeft een enorme impact op de wijk met parkeren en verkeer, de bereikbaarheid komt onder druk. En in de pauzes en uitgevallen uren trekken de scholieren door de wijk naar de supermarkt', zo was de kern van de bezwaren van de inwoners van de wijk Broeckland, die ook maar één ontsluitingsweg heeft op de Straatweg. 'En bijna 80% van de leerlingen komt van buiten Breukelen, denk aan de problemen rond Niftarlake in Maarssenbroek.'
Volgens de bewoners kan het Broeckland College veel beter naar de overkant van het kanaal in de buurt van Vecht College, ook omdat de school ook flink wil groeien. FC Breukelen vroeg nadrukkelijk om het oude plan weer op de agenda te zetten. De drie insprekers vroegen duidelijk om een proactieve houding van de raad.
Alleen Het Vechtse Verbond, Streekbelangen en Samen Stichste Vecht hadden vragen aan de insprekers. 'Misschien moet u er een burgerinitiatief van maken', zo was de suggestie van commissielid Sander Jonker van Samen Stichtse Vecht. Volgens wethouder Veneklaas heeft het college nog geen besluit genomen en komt er nog informatie richting raad en inwoners.