Cliénten en studenten profiteren van deze samenwerking.
Cliénten en studenten profiteren van deze samenwerking.

Samenwerking Abrona en Handjehelpen

Valkenier

Ondersteuning


MAARSSENBROEK > Na een jarenlange samenwerking in de extramurale zorg breidt de zorginstelling de samenwerking uit naar de woongroepen van Abrona.


Het gaat om een pilot waarin stagiairs van Handjehelpen, studenten Social Work, wekelijks een-op-een begeleiding bieden aan inwoners van woongroep De Valkenier in Maarssen. De stagiairs sluiten zoveel mogelijk aan bij de individuele behoeften van de cliënten door activiteiten te ondernemen die op hen toegespitst zijn en waarvoor het reguliere zorgpersoneel vaak niet voldoende tijd heeft. Een unieke samenwerking, die erop gericht is de cliënten iets extra’s te bieden en het vaste personeel te ontlasten. Een creatieve manier ook om meer te doen met beperkte middelen, zonder in te boeten op kwaliteit en aandacht.

Ageeth Wildeman, zorgmanager bij Abrona: 'Uitgangspunt is dat formele en informele zorg hand in hand optimaal invulling geven aan zorg- en welzijnswerk.' Irene Domburg, directeur Handjehelpen, vult aan: 'Gewone dingen die het leven aangenamer maken en waar in de formele zorg vaak weinig tijd voor is. Prachtig dat we deze samenwerking nu mogen verdiepen.' De pilot behelst een periode van dertig weken waarin vier studenten Social Work elke week acht cliënten van woongroep De Valkenier in Maarssen een-op-een begeleiden. De cliënten zijn van middelbare leeftijd en matig tot ernstig verstandelijk beperkt. De activiteiten die de studenten met hen ondernemen lopen uiteen van samen wandelen tot koekjes bakken. De afstemming op de behoeften, voorkeuren en ontwikkeling van de cliënten staat centraal. Juist omdat dat het door tijdgebrek vaak lastig te organiseren is voor het vaste zorgpersoneel van Abrona. Teamleider Esmee ten Have van De Valkenier licht toe: 'Een-op-een aandacht is natuurlijk altijd ons streven, maar we moeten slim omgaan met de beschikbare tijd en middelen. De ondersteuning vanuit Handjehelpen is daarom een welkome aanvulling en sluit goed aan op de manier waarop cliënt, familie en begeleider samenwerken. Het is mooi dat onze cliënten op een andere manier contact ervaren en even uit de normale modus van de zorginstelling zijn.' Ten Have noemt het verder waardevol dat de stagiairs van Handjehelpen midden in hun beroepsontwikkeling staan en een frisse blik hebben. 'Ze brengen nieuwe inzichten mee en kunnen de cliënten daarmee op andere manieren stimuleren. Ik kan me zeker voorstellen dat dit hun ontwikkeling ten goede komt.' Stagiair Kim Gielen, eerstejaars student Social Work, vertelt: 'Ik speel spelletjes en knutsel met de bewoners. De activiteiten stem ik op hen af om zoveel mogelijk aansluiting te vinden. Langzaamaan probeer ik ook meer creativiteit toe te passen om de ontwikkeling van de cliënten op een rustige manier te bevorderen.' De pilot biedt tevens een goede leerschool. Kim: 'Ik leer de zorg echt van binnenuit kennen en zet door deze ervaring ook in mijn persoonlijke ontwikkeling grote stappen.'