Het zou fijn zijn, als de kinderboerderij eerdaags weer open mocht.
Het zou fijn zijn, als de kinderboerderij eerdaags weer open mocht.

Kinderboerderij timmert aan de toekomst

Nieuw terras

Geboortegolf

Door Ed Kamans


MAARSSENBROEK > Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo zei ooit eens een bekende voetballer.


Bij kinderboerderij Otterspoor wordt van de nood een deugd gemaakt. Vanwege de lockdown zijn de dieren alleen vanachter de omheining te zien en is verder alles dicht. Maar er gebeurt van alles binnen en buiten de gebouwen. De kinderboerderij in Reigerskamp is bezig met een grote verbouwing, helemaal gericht op de toekomst om de bezoekers nog beter van dienst te kunnen zijn. De keuken, het winkeltje en de toiletten worden met de hulp van sponsors helemaal opgeknapt. Ook de eenmalige extra subsidie van de gemeente komt nu goed van pas om er echt iets moois van te maken. 'De subsidie is structureel verlaagd, dus we moeten op zoek naar nog meer extra inkomsten', zo laat het bestuur weten. Buiten wordt er hard gewerkt aan het nieuwe terras met zitjes voor een kopje koffie en wat lekkers. Ideaal voor ouders, opa en oma's, want vanaf het terras kijk je zo op het grote speelveld met de glijbanen en kun je de kinderen prima in de gaten houden. De trekpleister in het wijkpark Maarssenbroek werkt met alle vrijwilligers hard aan de toekomst. Donaties en extra handjes zijn nog steeds meer dan welkom voor de ontmoetingsplek voor jong en oud. Ondanks de coronabeperkingen kan er nog steeds ijs en koffie worden gekocht aan het hek: even met de bel rinkelen en u wordt geholpen. En daar wordt op een zonnige zondag dankbaar gebruik van gemaakt door de vele bezoekers van het park. En zolang de voorraad strekt zijn er elke dag verse eieren. 'Maar we zijn wel afhankelijk van de kippen', zegt beheerder Gerard Siks bij het dagelijks onderhoud rond de kinderboerderij, want het werk en de verzorging van de dieren gaan natuurlijk gewoon door, zeker in de lente met de geboortegolf op komst.
Op het hek hangt een lijst met zwangere dieren en de uitgerekende datum, maar er zijn nog geen bevallingen. 'De dames hebben er nog geen zin in, de natuur gaat toch zijn eigen gang', zegt beheerder Gerard Siks, wijs geworden door de vele jaren ervaring. 'Het is maar niks zo, zonder bezoekers, Op een kinderboerderij horen kinderen rond te lopen en niet alleen de beesten. Ik hoop dat alles gauw weer open mag, ook met beperkingen van de 1,5 meter kan dat hier in de open lucht, dat hebben we al bewezen.'
Een mooie lente of in ieder geval een prachtige zomer dan, de kinderboerderij zou dat goed kunnen gebruiken. Koningsdag met de grote vrijmarkt en terras met hapjes en drankjes is al uit het programma en het traditionele schapenscheren met alle festiviteiten staat alleen nog dun met potlood in de agenda van de kinderboerderij. Het zou dan in ieder geval een meevaller zijn als binnenkort het nieuwe terras elk weekend vol zit met bezoekers, lekker in de zon met een hapje en drankje.