In de bus leren de kinderen wat wel en wat niet kan op social media.
In de bus leren de kinderen wat wel en wat niet kan op social media.

Gevaren van sexting en online pesten

Grooming

Speciale bus

Door Ryan Poll


BREUKELEN > Wat is sexting? En hoe maak je verantwoordelijk gebruik van social media? Komende maand trekt de politie met een speciale vrachtwagen door Stichtse Vecht om hierover met basisschoolleerlingen van groep 8 te praten.


Juist in deze coronatijd is dat belangrijk, zeggen de wijkagenten uit de diverse kernen in Stichtse Vecht. ‘Er is een zorgelijke stijging van online pesten en sexting.’ Vorige week donderdag, iets voor 09.00 uur. Op de Kerkbrink in Breukelen is het een komen en gaan van agenten.
Op het centrale winkelplein staat een politiebus en een grote vrachtwagen. Wie niet beter weet, zou denken dat er een groot politieonderzoek gaande is. Toch is de aanwezigheid van de agenten een stuk onschuldiger.

In de vrachtwagen van de politie - die veel weg heeft van een klaslokaal - wordt door wijkagenten Stefan van Wijk en Nadya Kihel voorlichting gegeven aan scholieren. De les gaat over cyberpesten, grooming en sexting. Een groeiend probleem in deze tijd. Steeds meer jongeren krijgen hier in deze coronatijd mee te maken, vertelt Van Wijk. ‘Uit recent verschenen cijfers blijkt dat er een toename is van sexting en online pesten. Dat is zorgelijk. Voorlichting hierover is dus juist nu ontzettend belangrijk.’
Aan de hand van een quiz bespreken de wijkagenten de problemen op social media. ‘Is het strafbaar als ik zelf een naaktfoto stuur?’ is een van de vragen die voorbijkomt in de speciale les. ‘Dat is een lastige’, zegt de 12-jarige Zoë. Na overleg met klasgenoot Matthew (12) vult ze ‘niet waar’ in.

Of dat het goede antwoord is? ‘Nee’, legt Kihel aan de klas uit. ‘Het klinkt misschien raar, maar ook als je vrijwillig een naaktfoto stuurt, bent je formeel strafbaar.’ Zoë is niet de enige die het juiste antwoord niet wist. De helft van haar klas heeft het antwoord fout. ‘Heb ik weer wat geleerd’, zegt de tiener met een glimlach.
Van Wijk over de doelstellingen van de extra voorlichting ‘Ik hoop dat dit soort lessen ertoe leiden dat jongeren extra voorzichtig zijn op social media. Al bereik ik maar één iemand die dankzij deze les denkt: ‘Ik ga nooit iemand pesten of een naaktfoto sturen’. Dan is dit project voor mij al geslaagd.’

Na een uur zit de les erop en zijn alle vragen van de kinderen beantwoord door de wijkagenten. Op een hele belangrijke na dan. ‘Mogen we zo nog met u op de foto?’ klinkt het. Van Wijk en Kihel moeten lachen en knikken. ‘Tuurlijk mag dat!’ En zo is een waardevolle les ook vastgelegd met een herinnering.

De komende maand geeft de politie meer scholieren in Stichtse Vecht voorlichting over sexting, online pesten en grooming.
Binnenkort staat de politievrachtwagen nog in Nieuwer Ter Aa en Kockengen om de schooljeugd wegwijs te maken en te wijzen op de gevaren.
De gevolgen van verkeerd gedrag op social media zijn groot en soms hebben kinderen daar nog jarenlang last van.