Afbeelding
Gemeente De Bilt

Zorgen over hardrijders op lokale wegen

VVD pleit voor spaarpaal op de Binnenweg in Maarssen

STICHTSE VECHT > De fractie van de VVD wil meer maatregelen tegen hardrijders op vooral lokale wegen, zoals de Binnenweg in Maarssen-Dorp.


'Snelheidsovertredingen in 30 of 50km zones komen helaas te veel voor waardoor gevaarlijke situaties voor de verschillende weggebruikers ontstaan. Soms zijn het de bewoners zelf die te hard rijden, soms betreft het verkeer van elders', zo schrijft de VVD in vragen aan het college. 'Een incidentele snelheidscontrole verbetert de situatie niet op structurele basis. De ludieke actie van Hugo, Gijs en Floor met een zelf geknutselde flitspaal aan de Binnenweg te Maarssen bleek ook niet een oplossing om te zorgen voor de verbetering van de bewustwording bij gebruikers van de weg, nu de weg fysiek niet anders kan worden ingericht in verband met de uitruk van de brandweer. Sindsdien lijkt het stil en is er geen actie zichtbaar voor de inwoners', zo is de kritiek van de fractie, die vraagt om een onderzoek naar gevaarlijke wegen, waaronder de 30 km wegen, waar structureel te hard wordt gereden.
‘Waarom hanteert het college niet vaker de snelheidsdisplays langs de weg om bewustwording van de weggebruikers te vergroten? Waarom is dit bij de Binnenweg verwijderd?', aldus VVD-raadslid Babet de Vries, die ook met een suggestie komt. ‘Bent u bekend met de zogenoemde spaarpaal zoals in de gemeente De Bilt gehanteerd wordt? Het betreft een snelheidsmeter die goed gedrag beloont met geld. Wie zich aan de snelheid houdt, spaart mee voor een investering in de buurt. Op deze wijze worden inwoners op een positieve manier geprikkeld om niet harder te rijden dan toegestaan. De spaarpaal heeft tot begin februari 2021 in De Bilt gestaan en verhuist vervolgens naar andere gemeenten in de provincie Utrecht. Zou u de Binnenweg bij wijze van experiment hiervoor willen aanmelden in het kader van een bewustwordingscampagne?'