Integriteit

Het was niet de vraag of, maar wie en wanneer iemand het balletje op zou gooien over het functioneren van CDA-wethouder Hetty Veneklaas in het dossier Broeckland. En nu was het Mieke Hoek van het Vechtse Verbond die niet bang was voor de roze olifant in de hoek van de kamer. Met een serie vragen aan het college wil Hoek duidelijkheid over de gang van zaken en de integriteit van Veneklaas op het dossier, dat ineens uit handen werd gegeven aan een andere wethouder, toen de storm opstak. Op enig moment gaat bestuurlijke onkunde naadloos over in een vraag over de schijn van belangenverstrengeling, zeker als de informatie uitblijft. En nu zijn de rapen gaar, immers wethouder Veneklaas woont vlak bij de huidige school en was daar ook jaren gymjuf. En dan gaat de plannenmakerij voor een nieuwe locatie ook verre van transparant. Dan komen er geheid terechte vragen en duikt de bekende en gevreesde term integriteit weer op in bestuurlijk Stichtse Vecht. En dat straalt ook een beetje af op burgemeester Reinders, de hoeder van de bestuurlijke in het college.
Een extern onderzoek, voor de zuiverheid, lijkt onvermijdelijk, ook al staat de uitkomst al vast: geen belangenvermenging en integriteit ook niet geschonden. Maar het was niet handig om het zo te doen en we trekken er lering uit voor een volgend dossier, zo zal het boetekleed gesierd worden. Waar hebben we dat eerder gehoord in Stichtse Vecht? En dan zal er een motie van treurnis worden ingediend en de kans is groot dat een meerderheid van de raad die zal steunen. Het is immers niet het eerste dossier bij wethouder Veneklaas met onvolkomenheden.
Voor het CDA scheelt dat in ieder geval een kandidaat bij de strijd om het lijsttrekkerschap bij de komende verkiezingen.