Een leslokaal op wielen, met docenten in uniform en les over social media.
Een leslokaal op wielen, met docenten in uniform en les over social media.

Waardevolle lessen in grote politietruck

Sexting

Online pesten

Door Ryan Poll


STICHTSE VECHT > De kans is groot dat je ‘m de afgelopen weken hebt gespot: het Mobiel Media Lab van de politie.


Met deze grote vrachtwagen trokken agenten door Stichtse Vecht om leerlingen op basisscholen les te geven over sexting, online pesten en grooming.
Hoe kijkt de politie terug op deze lessen? En keert de vrachtwagen binnenkort terug in onze regio?
Normaal plukt wijkagent Stefan van Wijk criminelen van straat, verleent hij eerste hulp bij ongevallen of surveilleert hij door de straten van Stichtse Vecht. Maar afgelopen maand kwam daar een extra taak bij en stond hij als ‘meester’ een paar dagen voor de klas.

Met collega’s gaf hij basisscholieren van groep 8 in Kockengen, Breukelen, Loenen en Nieuwer Ter Aa les over social media. Dat gebeurde niet op de scholen zelf, maar in het Mobiel Media Lab in de buurt van de scholen en op de Kerkbrink in Breukelen.
Van Wijk: ‘Dit is een grote truck die is ingericht als lesruimte. De vrachtwagen heeft alles wat veel klaslokalen ook hebben: iPads, een groot scherm waarop een presentatie te zien is, en natuurlijk tafels en stoelen.’

Les over sexting, grooming en online pesten is juist nú belangrijk, legt de wijkagent uit. ‘Officieel is voorlichting geven geen hoofdtaak van de politie, maar we zien dat in deze coronatijd jongeren veel thuis zijn en veel meer online actief zijn. Er wordt meer gechat en gefacetimed dan normaal. Tegelijkertijd is er een toename van sexting en online pesten, blijkt uit recent verschenen cijfers over deze onwenselijke en soms ook strafbare feiten.
Dat is natuurlijk zorgelijk. Daarom vonden we het belangrijk om dit project te starten. Al hebben we maar één iemand bereikt die dankzij deze lessen denkt: ‘Ik ga nooit iemand pesten of een naaktfoto sturen’. Dan is dit project voor mij al geslaagd.’

De problemen op social media werden aan de hand van een quiz besproken met de leerlingen. ‘De kinderen waren enthousiast en deden goed mee. Wat ik grappig vond om te merken, was het verschil tussen de leerlingen. In Breukelen waren de kinderen mondiger dan in de kleinere plaatsen in Stichtse Vecht’, aldus Van Wijk, die tevreden terugkijkt op het project.
‘Ik vond het supertof om de kinderen wat te leren. Daarnaast was het ook een mooi moment om met de jeugd in contact te komen.’

Of het Mobiel Media Lab terugkeert in Stichtse Vecht?
Van Wijk hoopt van wel.
‘Wijkagenten van Maarssenbroek hebben ook een aantal lessen bezocht. Zij waren enthousiast. Wellicht dat het project in de toekomst ook in dit deel van de gemeente wordt uitgerold. Ik juich dat zeker toe.’

Binnenkort start de gemeente in samenwerking met de politie een nieuw project om kinderen bewust te maken van de gevaren op internet.
Volgende week lees je hier meer over in deze krant.