Afbeelding

Archief als getuige van Tweede Wereldoorlog

Digitale tentoonstelling vanuit het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

STICHTSE VECHT > Rondom het herdenken en vieren van 76 jaar vrijheid in Nederland organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) een digitale tentoonstelling getiteld ‘Archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog’.


Daarnaast wordt een serie artikelen in lokale kranten geplaatst. De tentoonstelling bestaat uit verschillende verhalen waarin, aan de hand van archiefstukken, thema's uit de Tweede Wereldoorlog worden toegelicht: collaboratie, dagelijks leven en verzet.
In het RHCVV worden verschillende soorten archieven bewaard en beheerd, bijvoorbeeld gemeentelijke, kerkelijke en verenigingsarchieven. In al deze archieven is informatie te vinden uit de periode 1940-1945. Denk aan officiële aankondigingen van burgemeesters, brieven die een jongen aan zijn ouders schreef vanuit Duitsland waar hij verplicht moest werken, notulen van verenigingen waarin duidelijk wordt welke praktische problemen de verduisteringsplicht opleverde en affiches met beperkende maatregelen voor Joodse mensen.
Aan de hand van documenten uit deze verschillende soorten archieven wordt dit verhaal digitaal toegankelijk. Ook zal er vanaf 31 maart iedere week een korte video online komen waarin medewerkers van het RHCVV aan de hand van de drie thema's en een verscheidenheid aan archiefstukken een beeld schetsen van het dagelijks leven in de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het RHCVV vindt het belangrijk dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog ook aan de toekomstige generaties doorverteld worden, zodat het verhaal levend blijft. Herdenken kan niet zonder herinneren. Daarvoor is het nodig dat informatie over gebeurtenissen niet alleen wordt veiliggesteld, maar ook dat de verhalen op een toegankelijke manier worden verteld, vindt Roosmarijn Ubink, directeur van het RHCVV.