Wees boeven te slim af! Word cyber agent!
Wees boeven te slim af! Word cyber agent!

Opleiding kinderen tot cyber agents

Hackers

Bewustwording

Door Ryan Poll


STICHTSE VECHT > Om de jeugd te wapenen tegen online criminaliteit roepen de politie en gemeente kinderen in Stichtse Vecht op om cyber agent te worden.


Door het spelen van een game leren ze al spelenderwijs over de gevaren op het internet. Een mail van je bank die in werkelijkheid afkomstig is van criminelen. Of een betaalverzoek van een fraudeur die zich voordoet als een familielid en vraagt om honderd euro over te maken. Eén simpele klik op een link heeft vaak al grote gevolgen: criminelen ontfutselen binnen een paar tellen je pincode, geld of dringen je computer binnen, waarna ze bijvoorbeeld aan de haal gaan met je privéfoto's. Burgemeester Ap Reinders, kinderburgemeester Mahdi el Farissi en agent Richard Duits gaan de strijd aan met cybercriminaliteit. Ze roepen de hulp in van de jongste inwoners van Stichtse Vecht. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar worden opgeroepen om echte cyber agents te worden. Cool en bovendien supermakkelijk. Kinderen hoeven geen langdurige opleiding of ingewikkelde training te volgen. Het enige wat ze nodig hebben, is een telefoon of laptop, waarop ze de game HackShield kunnen spelen. ‘In de game leren kinderen alles over datalekken, hackers en wachtwoorden. Al spelend ontdekken ze online gevaren, waardoor ze straks niet alleen weten hoe ze zichzelf, maar ook hun familieleden en vrienden kunnen beschermen', vertelt burgemeester Reinders. Zijn jongere collega Mahdi is blij met het project. ‘Goed dat hier aandacht voor is. Ik roep alle kinderen op om de game te spelen. Op deze manier zijn we de boeven hopelijk te slim af.' Wijk- en jeugdagent Richard Duits legt uit dat juist kinderen online kwetsbaar zijn. ‘Zij zijn een doelgroep die veel actief is op sociale media en internet. Zeker in deze coronatijd. Omdat kinderen zich vaak niet bewust zijn van de online gevaren, zijn ze een makkelijke prooi voor criminelen. Dit project moet de bewustwording bij kinderen vergroten, zodat internetcriminelen straks geen schijn van kans meer hebben.' Het herkennen van een valse mail of sms kan soms best lastig zijn. De kinderburgemeester heeft dan ook een belangrijke tip voor zijn leeftijdsgenoten. ‘Let altijd goed op als je een berichtje krijgt. Vertrouw je het niet? Overleg dan met je ouders. Die kunnen je dan vast helpen.' Maar wat als je toch per ongeluk op een verkeerde link klikt en slachtoffer wordt van cybercrime? ‘Schaam je niet en neem contact op met de politie. Wij staan altijd klaar om je te helpen', aldus Duits.
Het project is woensdag afgetrapt op de school van Mahdi. De drie kinderen die de game als beste spelen, staat een verrassing te wachten. Reinders: ‘Zij worden gehuldigd door Mahdi, de politie en mij. Hoe leuk is dat?' Aanmelden bij HackShield via joinhackshield.nl/gemeente/Stichtsevecht.