Directe hulp in een noodsituatie.
Directe hulp in een noodsituatie.

Van geen gele bonen naar noodhulp Myanmar.

Maak het verschil

Door Ria van Vredendaal


OUD- ZUILEN > Grote afschuw heerst er momenteel internationaal over het aanhoudend geweld van het leger tegen ongewapende burgers in Myanmar, na afzetting van de gekozen democratische leidster Aung San Suu Kyi, met honderden doden als resultaat.


In de voormalige Britse kolonie werd stabiliteit echter al decennia tegengehouden door onderlinge etnische en nationalistische kwesties, economische belangen en politieke stromingen, met miljoenen vluchtelingen tot gevolg.

Marieke Ramp-van Wijk uit Oud-Zuilen tracht hun lot een heel klein beetje draaglijker te maken. Zij vertelt hoe zij betrokken is geraakt: ‘In 2009 heb ik een tijdje in een van de vluchtelingenkampen aan de grens vanThailand en Myanmar gewoond en gewerkt als leerkracht. Fantastische kinderen, in een uitzichtloze situatie. Als enige buitenlander in the middle of nowhere heb ik deze periode beleefd als een intense tijd en de situatie van de mensen daar en hun verhalen hebben diepe indruk op mij achtergelaten. De kinderen in vluchtelingenkamp Mae La Oon kregen 7 dagen per week hetzelfde voedselrantsoen: rijst, yellow beans, soja-olie en vis-pasta. Honger hebben ze niet, maar hun voeding is véél te eenzijdig. Eén dag iets anders eten kostte omgerekend 25 euro. Toen ik besloot dit te financieren was iedereen uitzinnig. Dat gevoel ging bij mij ook gepaard met intens verdriet over het verschil tussen mijn wereld en deze ‘onzichtbare wereld’. Ik besloot dat ik vanaf die dag zou zorgen voor een maandelijkse No Yellow Beans Day maaltijd zo lang als nodig zou zijn. Inmiddels zijn we 12 jaar verder. Ik houd mijn belofte, die helaas nog steeds nodig is… Juist nu! Inmiddels doet NYBD veel meer en hebben 4 studentenhuizen een maandelijkse NYBD-maaltijd. Ook wordt een groep weeshuiskinderen dagelijks voorzien van een voedzame maaltijd, schoolspullen en verzorgingsproducten.

NYBD steunt ook projecten buiten het kamp zoals de aanschaf van medicatie, een artsenopleidingsproject en meer. Nu komt hier noodhulp aan IDP’s (vluchtelingen in eigen land) bij.’

‘Ik kan dit natuurlijk niet alleen en het is bijzonder hoe mijn doel meer en meer bekendheid krijgt. Meerdere kerken in Stichtse Vecht steunen NYBD, maar ook een aantal scholen en particulieren. Ik ben hier heel dankbaar voor. De wereld veranderen lukt helaas niet maar een beetje verschil maken kan wel en daar zet ik mij graag voor in! Wij zijn onlangs naar de stembus geweest, in Myanmar is de situatie sinds de staatsgreep van 1 februari echter volledig uit de hand gelopen. Met afgelopen weken nog honderden burgerslachtoffers tot gevolg, waaronder meerdere kinderen. Daarom durf ik dit nu te vragen:

Wil jij samen met mij verschil maken? Neem dan contact met mij op om samen bij jouw school of bedrijf een actie op te zetten, of maak zelfstandig een bijdrage over.’

Rekeningnummer NL26RABO3158631830 t.n.v. R.W. van Wijk. Kijk voor alle informatie op www.no-yellow-beans-day.nl.