Pauzeknop hard en lang ingedrukt bij de gemeente

Prioriteiten

Corona

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Pas na de verkiezingen volgend jaar kan een nieuw college eventueel de pauzeknop loslaten.


Vorige week maakte het college bekend dat er fors gesneden moet worden in ambities en plannen, omdat de ambtelijke organisatie de kritieke ondergrens heeft bereikt. Ook gezien de vergrote werkdruk door corona. En dat geldt voor de resterende tijd van dit college, zo liet wethouder Klomps weten aan het einde van een discussie over de prioriteiten voor de komende maanden. Wat kan nog wel en wat gaat op de plank? Dat er moet worden ingezet op herstel na de corona was voor iedereen duidelijk, maar elke fractie had wel zijn eigen weging en dat wordt in de raad nog een ingewikkelde discussie.
Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Gemke zijn de lijstjes eigenlijk niet aan de orde, maar moet er eerst goed worden gekeken, waarom de ambtelijke organisatie overbelast is. 'De corona is de druppel, maar de emmer zat al vol. Er meer geld in pompen voor meer ambtenaren is niet de oplossing. Er is een dieper liggend probleem, er is iets aan de hand', aldus fractievoorzitter Gemke, die ook kritiek had op de late informatie vanuit het college richting de raad over de grote problemen en de gevolgen. Vooralsnog ging de discussie verder over de mogelijke gevolgen voor inwoners bij het op de plank leggen van nota's en projecten en de voorkeur per fractie. In de raad zal de lijst verder worden vastgesteld.
Uit de antwoorden op schriftelijke vragen vooraf van de VVD bleek ook dat het ziekteverzuim hoog is bij de ambtenaren. 'Daarnaast vernemen we van de Arboarts dat veel (langdurig) verzuim het gevolg is van psychische klachten. Teammanagers besteden meer dan ooit aandacht aan hun medewerkers om uitval te voorkomen of te beperken', aldus het college in de beantwoording.
Naast alle gewone taken en het extra coronapakket aan werkzaamheden heeft de ambtelijke organisatie ook te maken met een reorganisatie, zoals begin dit jaar is aangekondigd: 'Er ligt een advies voor herinrichting van de ambtelijke organisatie en voor het zomerreces wordt het interne plaatsingsproces voor het management afgerond. Behalve aanpassingen in de structuur wordt ook aandacht besteed aan cultuurverandering, opgavegericht werken en het versterken van het strategisch vermogen in de organisatie. Dit proces gaat de komende tijd meer nadruk krijgen', zo liet het college weten op vragen van de VVD. De gehele herprioritering komt aan de orde in de raad van dinsdag 11 mei.