Klaar om de Vecht zomerschoon te maken.
Klaar om de Vecht zomerschoon te maken.

Vaarparade met afvalzak het water op

Opruimbeurt

Paradepaardje

Door Jan van Stipriaan Luïscius


STICHTSE VECHT > Het was Arjan van den Hoek, organisator van Maarssen on Ice en de Vechtse Vaarparade al langer een doorn in het oog dat er op de Vecht afval drijft, variërend van plastic flessen, vuilniszakken, tot snoeiafval.


‘Het vaarseizoen komt er weer aan, dan moet die troep weg zijn.’ Van den Hoek heeft het initiatief genomen voor de eerste Vechtse Schoonmaakdag. Die vindt plaats op 2 mei. Hij hoopt op een jaarlijkse traditie.
De organisator van de schoonmaakactie, die tevens voorzitter is van de Stichting Evenementen Stichtse Vecht, bevoer vele jaren in hoge frequentie de Vecht met zijn partyboot De Tijd, die hij inmiddels van de hand heeft gedaan. Van den Hoek heeft zijn hart aan de rivier verpand.

Voor plaatsgenoten geldt dat ook: de interesse om deel te nemen is nu al groot: ‘Ik heb al zo’n veertig vrijwilligers van het schaatsevenement en van de Vaarparade opgetrommeld.’

De schipper - bootbewoner op de Vecht – hoopt dat ook de inwoners van Stichtse Vecht én Wijdemeren (‘heel veel mensen uit Loosdrecht varen op de Vecht’) zich en masse aanmelden voor het evenement begin mei.

Op de Vecht komen op acht verschillende plaatsen (in alle oude kernen) zogenaamde docksteelboten van sponsor en medeorganisator Wiegman te liggen, waar het afval kan worden afgegeven. De schoonmaakploeg zal alle kernen van Stichtse Vecht passeren. Voornamelijk in eigen bootjes.
‘Het is een coronaverantwoorde actie, mensen zitten allemaal in hun eigen bootje en er zijn dus geen samenscholingen’, aldus Arjan van den Hoek.

Jachtwerf Arie Wiegmans, Venus Containers, Catch Fishing Expeditions, Waternet en de gemeente Stichtse Vecht hebben inmiddels hun medewerking aan de schoonmaakactie toegezegd.
‘Kijk’, zegt Van den Hoek, ‘de Vecht is het paradepaardje van deze regio. Na het uitbaggeren is de Vecht erg schoon geworden. Dat moet zo blijven. Het schoonmaken is ook belangrijk voor de leefomgeving van de vissen en de watervogels.
En bovendien, dit initiatief draagt ook bij tot het verminderen van die verschrikkelijke plasticsoep in onze wateren.’

Het initiatief krijgt ook de volle steun van de gemeente. Die is blij met het initiatief van Van den Hoek. Sterker nog: wethouder Frank van Liempdt (Lokaal Liberaal) vaart namens het college mee om ook een handje uit te steken.

Op 2 mei start de Catch (het schip van Van den Hoek) om 10.00 uur vanuit dorpskern Oud-Zuilen en vaart via Loenen richting Vreeland. De Catch heeft vuilcontainers aan boord om het verzamelde vuil in te nemen van schoonmakers.

Aanmelden hoeft niet: geïnteresseerden kunnen gewoon de Vecht op gaan.