Trauma-arts achterop de brommer. Foto Ryan Poll
Trauma-arts achterop de brommer. Foto Ryan Poll

Trauma-arts wacht voor geopende brug

Bootjes eerst

Onderzoek alarm

Door Ed Kamans


BREUKELEN > Was het een toevallige samenloop van omstandigheden of is er iets structureel mis met open bruggen en toesnellende hulpdiensten?


Of was het gewoon een menselijke fout van een onoplettende brugwachter? De komende weken moet meer duidelijk worden over het wachten zaterdagavond van een trauma-arts voor de open Vechtbrug bij Breukelen, terwijl een paar straten verderop aan de andere kant van de Vecht dringende medische assistentie nodig was. Een kleuter was van de trap gevallen op zijn hoofd en de ziekenauto was al ter plekke, maar gezien de mogelijke gevolgen was ook een traumahelikopter uitgevlogen. De heli landde al snel op het weiland aan het Zandpad bij Gunterstein, maar de spoedtocht naar het ongeval in een woning werd onderbroken door een open brug voor enkele bootjes op de Vecht. De trauma-arts was al achterop een brommer gesprongen en de andere hulpverlener leende een fiets, maar minutenlang moest het tweetal tussen al het verkeer wachten voor de neergelaten slagboom. Het hoe en waarom is nu nog niet duidelijk. Ook na enkele dagen is alleen bekend dat de gemeente een onderzoek instelt. Burgemeester Ap Reinders is geschrokken van het incident, maar houdt het nog op een summiere verklaring.
'Onwenselijke situatie als elke seconde telt. Alle reden dus om hier met de verschillende betrokkenen het gesprek over aan te gaan. Om te zien wat er precies is gebeurd en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden', aldus de burgemeester van Stichtse Vecht over de onvolledige verklaring, die voor veel ophef zorgde op de diverse sites en social media. Het medische team kon die zaterdag slechts machteloos toezien hoe de tijd wegtikte. Voorbijgangers hadden geen goed woord over voor de actie van de burgwachter. ‘Wat dom. Die boot kan toch best even wachten. Dat heeft toch geen haast?’ riep een van de omstanders boos. Enkele bewoners die in de buurt van de brug wonen, boden aan om de arts en de verpleegkundige met een boot naar de overkant te varen. Zover hoefde het niet te komen. Na een aantal minuten werd de ophaalbrug weer gesloten en konden de arts en verpleegkundige de brug passeren.

Met het kind gaat het gelukkig goed, maar de gemeente wil nu weten wat er precies heeft plaatsgevonden en wat er verbeterd kan worden om herhaling te voorkomen. Zo staat er meestal politie klaar bij de landingsplek van een traumaheli om dan de arts snel naar de juiste locatie te brengen. Ook wordt de brug in Breukelen niet op afstand bediend vanuit een centrale, maar staat er een echte brugwachter bij de knoppen voor het ophalen en weer sluiten van de brugdelen. Snel handelen en inspelen op een acute noodsituatie zit ook in de handleiding voor brugwachters in Stichtse Vecht. Het is nog niet bekend wanneer burgemeester Reinders met zijn bevindingen naar buiten komt.

Zie ook de video van Ryan Poll

op www.varnws.nl bij Nieuws

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding