Afbeelding

Zorgen over te strikte handhaving op Koningsdag

Vragen politiek

Bestuurlijke boetes

Door Ed Kamans


MAARSSEN > De fracties van Lokaal Liberaal, VVD, PvdA en CDA maken zich zorgen over de handhaving op Koningsdag volgende week en dan vooral over de controles door de BOA's bij de coronamaatregelen.


En dan gaat het juist niet om overlast of excessen, maar meer om de menselijke maat en begrip voor de lastige situatie van de horeca rond Covid-19. Dat blijkt uit vragen van de vier coalitiepartijen naar aanleiding van de controle afgelopen weekend bij diverse horecazaken bij een Wijn- en Spijswandeling. Daarbij werden bij vijf etablissementen aanzeggingen voor een bestuurlijke boete uitgedeeld van 4000 euro per stuk. 'Bij vijf horecagelegenheden zijn overtredingen van de coronamaatregelen geconstateerd, zoals het openstellen van zitplaatsen op het terras en/of het schenken van alcoholische dranken. Bij de betreffende horecagelegenheden zijn ter plekke, in lijn met de landelijke richtlijn, bestuurlijke boetes aangezegd', zo is de reactie van de gemeente. 'De komende dagen zullen we ons beraden op het vervolg hiervan. Daarbij zullen onder meer de omstandigheden waaronder de overtreding heeft plaatsgevonden en de ernst van de overtreding in ogenschouw worden genomen.' Er werd niet gewaarschuwd en de hoogte van de mogelijke boete is buitenproportioneel, zo was de publieke reactie en ook veel fracties hebben vragen gesteld over de gang van zaken bij het evenement, dat over de hele dag in het hele dorp zo'n 150 deelnemers met een reservering had. En sommige deelnemers bleven dus te lang met te veel mensen staan bij de afhaalpunten.
Streekbelangen, Samen Stichtse Vecht en Het Vechtse Verbond willen opheldering van de burgemeester. Lokaal Liberaal, VVD, PvdA en CDA kijken alvast vooruit naar 27 april, ook gezien het onthutsende filmpje op socal media, waarin een BOA een horecaondernemer zeer fors de mantel uitveegt.

Is het allemaal beleid om zo rigoreus zonder waarschuwingen te werk te gaan of een incident, zo vragen de fracties zich af. 'Wat wordt het handhavingsbeleid ten aanzien van toekomstige activiteiten zoals Koningsdag? Is de portefeuillehouder bereid in de toekomst, maar zeker in geval van Koningsdag, in gesprek te gaan met ondernemers om o.a. groepsvorming te voorkomen?' zo staat in de reeks vragen aan het college. Op Koningsdagen zijn er op beperkte schaal wel wat activiteiten voor jong en oud. Kijk op www.varnws.nl of het college deze week al met antwoorden komt en of de aanzeggingen van de boetes worden ingetrokken.