Zeker 50 nestgaten zitten onder de verf, wat een kansloze actie!
Zeker 50 nestgaten zitten onder de verf, wat een kansloze actie!

Vandalen bekladden oeverzwaluwenwand

LEIDSCHE RIJN > Vandalen hebben onlangs huisgehouden bij de oeverzwaluwenwand bij de Haarrijnseplas.


Een deel van de broedplaats in het natuurgebied bij Haarzuilens is ondergespoten met graffiti.
'Onbegrijpelijk,' zegt een vogelliefhebber, die de verfschildering ontdekte. 'Soms begrijp ik dingen niet. Wat is de doelstelling van iemand om een grote tag te spuiten op een wand die in gebruik is bij de oeverzwaluwen. De zwaluwen komen na een lange vlucht uit het verre zuiden naar deze wand om daar een nest te bouwen. Voor de komst van de zwaluwen worden de nestgaten in de wand schoongemaakt en opnieuw gevuld met schoon zand,' aldus de melder.
De doorgang langs de wand wordt met hekken afgezet en bordjes geven aan dat het hier om een kwetsbare groep vogels gaat, die in alle rust hun jongen moeten grootbrengen. En dan ineens is er een grote tag op de wand gespoten. Zelfs over- en in de nestgaten waar de vogels broeden. Van de 276 nestgaten zijn er 50 besmeurd met verf. In hoeverre is deze ernstige verstoring van invloed op de overige nesten? In 2020 waren er plm. 200 nesten bezet. Zal dat nu nog lukken door deze tag?
Al vijf jaar komen de oeverzwaluwen naar deze wand om te broeden. En ieder jaar worden de maatregelen getroffen om de zwaluwen in alle rust te laten broeden. Zo ontzettend jammer en waarom? De actie van de verfspuiters zorgde voor veel commentaar op social media. De politie is ook op de hoogte van de bekladding. Nu schoonmaken heeft geen zin, dat zorgt alleen maar voor meer overlast voor de vogels.

Afbeelding