Afbeelding

Waarschuwing voor horeca, maar geen boete

Horecacontroles door boa's gebeuren altijd in burger

MAARSSEN > De gemeente heeft besloten dat de vijf Maarssense horecazaken, die twee weken geleden in het weekend bij een Wijn- en Spijswandeling de corona- regels zouden hebben overtreden, nu een waarschuwing krijgen.


Boa’s hadden bij het toezicht geconstateerd dat er te veel deelnemers te lang bij elkaar stonden en dat eigenlijk gewoon het terras werd gebruikt om het een en ander te nuttigen. De opsporingsambtenaren grepen in en deelden een aanzegging van een bestuurlijke boete uit, zoals dat heet. En dan ook van 4000 euro. Het is vervolgens aan de gemeente om te bepalen wat ermee gebeurd. Mede door een filmpje op social media, waarin een horeca-exploitant wordt uitgefoeterd door een boa in burger, stelden veel fracties vragen aan de burgemeester over de gang van zaken.
De gemeente laat het inmiddels bij een waarschuwing voor de restaurants. In de beantwoording van de verschillende vragen blijkt dat de gemeente niet op de hoogte was van de actie van de boa’s en dat het gewoon bij het werk van de opsporingsambtenaren hoorde om zelf te kiezen waar ze gaan kijken.
'Er zijn geen specifieke instructies voor het afgelopen weekend geweest; hiertoe was ook geen aanleiding. Politie en boa’s hanteren voor de handhaving op coronamaatregelen een werkwijze die beschreven staat in het regionaal handhavingskader. Daarnaast geldt ook nog steeds de reguliere regelgeving van de Drank- en Horecawet’, aldus de gemeente en dat gebeurt bij drank- en horeca-controle standaard in burger.
‘Er is geen sprake geweest van een bewuste controle naar aanleiding van de door de horecaondernemers georganiseerde activiteit. Met enige regelmaat hebben in de achterliggende maanden, sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, op verschillende momenten controles plaatsgevonden.’