Afbeelding
Owner

Digitaal een bloem bij monument Goudestein

4 en 5 mei

Vlag uitsteken

Door Ed Kamans


MAARSSEN > Net als vorig jaar is er vanwege de coronamaatregelen op 4 mei geen dodenherdenking in park Goudestein in Maarssen en bij de Trouwe Wachter in Tienhoven.


Om dezelfde reden zijn er op 5 mei ook geen activiteiten rond Bevrijdingsdag met de vlam in park Goudestein. 'Herdenken en vieren zullen wij dit jaar wederom vanuit huis moeten doen', aldus voorzitter Jos van Nieuwenhoven van het 4-5 mei comité Maarssen-Tienhoven. Er zal in kleine kring bij het monument in Park Goudestein een kranslegging zijn namens het gemeentebestuur, het Verzet, de veteranen en het comité 4-5 mei Maarssen en Tienhoven. Deze kranslegging zal op een ander tijdstip plaatsvinden dan op het gebruikelijke moment van 20.00 uur en is niet bedoeld voor het publiek. Wel worden er opnames gemaakt, die later worden uitgezonden via RTV Stichtse Vecht en de site van VARnws. Ook de kranslegging in andere kernen van Stichste Vecht, zonder publiek, komen dan aan bod.

Voor het comité 4 en 5 mei Maarssen en Tienhoven was dit juist het moment om een nieuwe website, www.4-5meimaarssen-tienhoven.nl, te introduceren. De website biedt de mogelijkheid om digitaal een bloem te leggen bij het monument in park Goudestein. Voorzitter Jos van Nieuwenhoven over de mogelijkheid: 'Het zou fantastisch zijn als veel mensen hier gebruik van gaan maken en op deze wijze laten zien dat we op 4 mei stilstaan bij de slachtoffers, die voor onze vrijheid hebben gestreden.'

Onze spreker de heer Salomon Bouman heeft een videoboodschap voor ons ingesproken, ook zijn de overdenkingen van de leerlingen van basisschool de Zilvermaan op de website geplaatst. Met dank aan onder meer de Historische kring Maarssen is op de nieuwe website ook veel te vinden over Maarssen en Tienhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog en over onze oorlogsmonumenten en oorlogsgraven in de gemeente. Er is zelfs een fietstocht uitgezet langs deze oorlogsmonumenten. Buitengewoon boeiend, ook buiten de meimaand, om de route een keer te fietsen.
Uiteraard is er ook aandacht voor Bevrijdingsdag en kan men via een link op de website naar de online bevrijdingsfestivals.

'Als laatste willen we iedereen oproepen om 4 mei de vlag de gehele dag halfstok te hangen, om 20.00 uur twee minuten stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers van toen en nu, en op 5 mei de vrijheid te vieren en de vlag uitbundig te laten wapperen', zo is de oproep van voorzitter Jos van Nieuwenhoven.