Bij alle oorlogsmonumenten werd herdacht en een krans gelegd.
Bij alle oorlogsmonumenten werd herdacht en een krans gelegd. Ryan Poll

Herdenken toch voor iedereen te zien

Kransen leggen

Niet vergeten

Door Ed Kamans


STICHTSE VECHT > Ook dit jaar waren er op 4 mei bij de diverse oorlogsmonumenten sobere plechtigheden zonder publiek,


De corona-restricties zorgden voor opnieuw een herdenking, die alleen digitaal thuis te volgen is via de gezamenlijke video van RTV Stichtse Vecht en VARnws. En zo af en toe waren er ook spontane bloemenleggers bij monumenten en lieten veteranen zich ook even zien, allemaal volgens de coronaregels. Ook bij oorlogsgraven in de gemeente met de kenmerkende witte grafstenen werden bloemen gelegd bij de gesneuvelde militairen. Het herdenken zit diep in Stichtse Vecht en die traditie blijft hoe dan ook overeind. Opdat wij niet vergeten, zo is het motto van de diverse 4-mei comités.

Burgemeester Ap Reinders en de wijkwethouders legden samen met voorzitter Maarten Bootsma van het organiserend comité in een aantal kernen van Stichtse Vecht een krans namens de gemeente. Nog geen eenvoudige klus, gezien de harde windstoten en buien. De burgemeester was in Loenen bij het monument in Park Leeuwendijk aan de Molendijk. In de aanloop naar 4 mei was er een gedichtenwedstrijd op de Graaf Florisschool en winnaar Taim droeg op indrukwekkende wijze zijn gedicht voor.

De plechtigheid was zonder redevoering, maar vanuit Goudestein heeft burgemeester Reinders wel een toespraak gehouden over 4 mei. Hij ging in op de lokale geschiedenis tussen 1940 en 1945, waar lafhartigheid en heldendaden elkaar afwisselden. 'Het is mooi om te zien dat inwoners initiatief nemen om de herinneringen aan de oorlog levend te houden,' aldus de burgemeester, die ook nog inging op de coronabeperkingen en het begrip vrijheid met alle verantwoording, die dat met zich mee brengt. 'Niets is gevaarlijker dan de geschiedenis vergeten en de herinnering loslaten. Wij moeten blijven nadenken hoe wij kunnen bijdragen aan vrijheid en vrede.'

In Breukelen legde wethouder Jeroen Willem Klomps aan het einde van de middag een krans bij het oorlogsmonument op het Kerkplein en de Oude Begraafplaats. ‘Het blijft een vreemd gezicht, een herdenking zonder publiek', zegt Herman Hogendoorn van Oranjevereniging Breukelen. Hij organiseert samen met andere vrijwilligers de jaarlijkse dodenherdenking in het dorp. ‘Normaal zijn er ook toespraken en wordt er muziek gespeeld door een band. Nu is het stil. Heel stil.'

Wethouder Maarten van Dijk was in Vreeland bij het monument aan het Boerenlaantje.
In Maarssen-Dorp werden er kransen gelegd bij het monument in park Goudestein door wethouder Hetty Veneklaas en voorzitter Jos van Nieuwenhoven.

Kijk op www.varnws.nl voor meer foto's en video's van de kranslegging en de toespraak van burgemeester Ap Reinders.